Već na prvi zalogaj ova unikatna zimnica sa paradajzom garantovano će vam postati omiljeni prilog svakom jelu.
Lovačka salata pravi je izbor za sve ljubitelje bogatih, domaćih ukusa koji podsećaju na ajvar i pinđur, s tim da donosi još intenzivniji doživljaj.
Njena tajna je u jednostavnoj pripremi i savršeno izbalansiranom spoju paradajza, paprike i ljutine, što je čini neodoljivim dodatkom svakoj zimnici.
Ova salata sprema se lako i idealna je za sve prilike – bilo da je služite kao prilog uz meso ili kao namaz na hlebu.
Sastojci:
- 1 l paradajz soka
- 2 kg paprike
- 500 g crnog luka
- 500 g šargarepe
- 100 g soli
- 100 g šećera
- 100 ml jabukovog sirćeta
- 100 ml ulja
- 6 čenova belog luka
- 2 kašike sušenog peršunovog lista
- lovorov list
Priprema:
-
Sameljite crni luk, pomešajte ga sa paradajz sokom i stavite da se kuva na srednjoj vatri oko pola sata. Iseckajte šargarepu na kolutiće, a papriku na sitne kockice. Beli luk sameljite.
-
Nakon pola sata krčkanja paradajz soku dodati pripremljeno povrće i ceo lovorov list, kao i sirće, ulje, so i šećer.
-
Dobro promešajte i ostavite da se kuva od 1,5 do 2 sata. Redovno proveravajte gustinu i računajte da će se masa dodatno zgusnuti kada se ohladi.
-
Kada sklonite sa vatre, izvadite list lovora i dodajte peršunov list i konzervans, dobro promešajte i ostavite 10 minuta da odstoji.
-
Kako biste pravilno pripremili tegle zagrejte ih u rerni na 60 stepeni, pa onda dok su još tople u njih sipati malo po malo salatu. Preklopite celofanom, stavite gumicu pa poklopac i čuvajte na sobnoj temperaturi.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Pileće bajadere i urnebes salata