zimnica za 10

Lovačka salata lepša od svakog pinđura i ajvara koji ste probali – pikantna je & kremasta, a sprema se veoma jednostavno

Već na prvi zalogaj ova unikatna zimnica sa paradajzom garantovano će vam postati omiljeni prilog svakom jelu.

Lovačka salata u teglama (ILUSTRACIJA)foto: GIOIA PHOTO/Shutterstock

Lovačka salata pravi je izbor za sve ljubitelje bogatih, domaćih ukusa koji podsećaju na ajvar i pinđur, s tim da donosi još intenzivniji doživljaj.

 

Njena tajna je u jednostavnoj pripremi i savršeno izbalansiranom spoju paradajza, paprike i ljutine, što je čini neodoljivim dodatkom svakoj zimnici.

 

Ova salata sprema se lako i idealna je za sve prilike – bilo da je služite kao prilog uz meso ili kao namaz na hlebu.

 

Sastojci:

 

  • 1 l paradajz soka
  • 2 kg paprike
  • 500 g crnog luka
  • 500 g šargarepe
  • 100 g soli
  • 100 g šećera
  • 100 ml jabukovog sirćeta
  • 100 ml ulja
  • 6 čenova belog luka
  • 2 kašike sušenog peršunovog lista
  • lovorov list

 

Priprema je jednostavna i brzafoto: Shutterstock / casanisa

Priprema:

  1. Sameljite crni luk, pomešajte ga sa paradajz sokom i stavite da se kuva na srednjoj vatri oko pola sata. Iseckajte šargarepu na kolutiće, a papriku na sitne kockice. Beli luk sameljite.

  2. Nakon pola sata krčkanja paradajz soku dodati pripremljeno povrće i ceo lovorov list, kao i sirće, ulje, so i šećer.

  3. Dobro promešajte i ostavite da se kuva od 1,5 do 2 sata. Redovno proveravajte gustinu i računajte da će se masa dodatno zgusnuti kada se ohladi. 

  4. Kada sklonite sa vatre, izvadite list lovora i dodajte peršunov list i konzervans, dobro promešajte i ostavite 10 minuta da odstoji.

  5. Kako biste pravilno pripremili tegle zagrejte ih u rerni na 60 stepeni, pa onda dok su još tople u njih sipati malo po malo salatu. Preklopite celofanom, stavite gumicu pa poklopac i čuvajte na sobnoj temperaturi.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pileće bajadere i urnebes salata