Ako volite ukus šljiva u kolaču, napravite ovu jesenju poslasticu koja se topi u ustima.
Kada je sezona šljiva, prava je šteta ne iskoristiti ih u ukusnim kolačima, idealnim za septembarski slatki užitak. Austrijski kolač sa šljivama prava je stvar za ljubitelje slatkiša, a priprema se više nego jednostavno.
Možete koristiti "meru na čaše" ili da provereno verite na kuhinjskoj vagici.
Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi!
Sastojci:
- 10-12 manjih šljiva
- 10 kašika (140 gr) neslanog maslaca
- 2/3 šolje (150 gr) šećera
- 4 veća jaja, na sobnoj temperaturi
- 1/4 šolje + 2 kašike pavlake (ili 1/4 šolje mleka, ako nemate pavlaku pri ruci)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- prstohvat cimeta
- 1.5 šolja (200 gr) brašna
- 1.5 kašičica praška za pecivo
- prah-šećer za posipanje
Priprema:
-
Mutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Ostavite sa strane.
-
U posebnoj činiji umutite maslac i šećer, dodajte žumace, jedno po jedno, mutite do gušće smese (oko 3-5 minuta).
-
Dodajte pavlaku, vanilu i cimet. Mutite do homogene smese.
-
Pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa to dodajte smesi i opet mutite dok ne bude homogeno.
-
Umešajte belanca kašikom.
-
Pleh obložite pek-papirom ili ga namastite, pa spatulom unesite smesu.
-
Prepolovljene šljive poređajte na vrh smese, tako da deo sa kožicom ide ka unutra, a ne morate ih gurati u smesu jer će same potonuti tokom pečenja.
-
Na 180 stepeni pecite kolač oko 25-30 minuta ili dok ne postane zlatne boje. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Gotov je kad čačkalica izađe čista.
-
Ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač