san snova

Italijansko domaće pecivo raj za sladokusce: Spoj vazdušastog testa i delikatne kreme od sira osvaja već na prvi zalogaj

0

Jednom kada budete probali čuvene sfoljatele, poželećete da ih pravite svaki dan!

Italijanske sfoljatele nešto su najlepše što ćete probati
Italijanske sfoljatele nešto su najlepše što ćete probatifoto: Youtube / PrinscreenPrintscreen / Bennysbaked

Ako volite kremaste poslastice sa hrskavom koricom i vazdušastom strukturom, ovo domaće italijansko slatko pecivo pravi je izbor za vas!

 

Njegova mekana tekstura i bogato, kremasto punjenje neodoljivo podsećaju na čizkejk, a savršen spoj jednostavnosti i italijanskog šarma čini ga pravom poslasticom za sve prilike.

 

Ovaj recept će vam otkriti kako da pripremite slatku deliciju koja će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.

 

Testo:

  • 500 g rikote

  • 150 g griza

  • 500 ml mleka
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 jajeta
  • narendana korica jednog limuna i jedne pomorandže
  • 50 g sitno seckanih kandiranih kora citrusa

 

Premaz:

  • rastopljena svinjska mast ili puter

 

Priprema:

  1. Pomešajte brašno, so i šećer. Malo po malo dodajte mlaku vodu sve dok ne dobijete glatku i elastičnu testastu masu. Mesite rukama, pa ostavite u posudi pokrivenoj plastičnom folijom da odstoji 30 minuta. Potom smesu izdelite na nekoliko jednakih delova i svaki razvucite što više možete. Tako razvučeno testo premažite rastopljenim puterom ili mašću, urolajte u čvrstu rolnu, zamotajte u plastičnu foliju i neka odstoji u frižideru 1 sat.

  2. U loncu zagrejte mleko do vrenja, pa postepeno dodajte griz i kuvajte ga uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Kada se ohladi, u jednoj posudi ga pomešajte sa rikotom, šećerom, ekstraktom vanile, cimetom, jajima, narendanom koricom limuna i pomorandže i kandiranom korom citrusa. Dobro izmešajte dok se ne sjedini.

  3. Izvadite rolnu iz frižidera i isecite je na kriške debljine oko 1 cm. Svaku krišku pažljivo razvucite prstima ili oklagijom u oblik školjke, tako da dobijete tanke slojeve. U svaku razvijenu krišku stavite kašiku fila, pa potpuno zatvorite sfoljatele.
  4. Zagrejte rernu na 190°C. Sfoljatele stavite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite rastopljenom mašću ili puterom. Pecite oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave. Pre serviranja, pospite šećerom u prahu. Prijatno!

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Spremite slavni srpski hleb

 

makonda-tracker