Jednom kada budete probali čuvene sfoljatele, poželećete da ih pravite svaki dan!
Ako volite kremaste poslastice sa hrskavom koricom i vazdušastom strukturom, ovo domaće italijansko slatko pecivo pravi je izbor za vas!
Njegova mekana tekstura i bogato, kremasto punjenje neodoljivo podsećaju na čizkejk, a savršen spoj jednostavnosti i italijanskog šarma čini ga pravom poslasticom za sve prilike.
Ovaj recept će vam otkriti kako da pripremite slatku deliciju koja će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Testo:
-
150 g griza
- 500 ml mleka
- 150 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica cimeta
- 2 jajeta
- narendana korica jednog limuna i jedne pomorandže
- 50 g sitno seckanih kandiranih kora citrusa
Premaz:
- rastopljena svinjska mast ili puter
Priprema:
-
Pomešajte brašno, so i šećer. Malo po malo dodajte mlaku vodu sve dok ne dobijete glatku i elastičnu testastu masu. Mesite rukama, pa ostavite u posudi pokrivenoj plastičnom folijom da odstoji 30 minuta. Potom smesu izdelite na nekoliko jednakih delova i svaki razvucite što više možete. Tako razvučeno testo premažite rastopljenim puterom ili mašću, urolajte u čvrstu rolnu, zamotajte u plastičnu foliju i neka odstoji u frižideru 1 sat.
-
U loncu zagrejte mleko do vrenja, pa postepeno dodajte griz i kuvajte ga uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Kada se ohladi, u jednoj posudi ga pomešajte sa rikotom, šećerom, ekstraktom vanile, cimetom, jajima, narendanom koricom limuna i pomorandže i kandiranom korom citrusa. Dobro izmešajte dok se ne sjedini.
- Izvadite rolnu iz frižidera i isecite je na kriške debljine oko 1 cm. Svaku krišku pažljivo razvucite prstima ili oklagijom u oblik školjke, tako da dobijete tanke slojeve. U svaku razvijenu krišku stavite kašiku fila, pa potpuno zatvorite sfoljatele.
- Zagrejte rernu na 190°C. Sfoljatele stavite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite rastopljenom mašću ili puterom. Pecite oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe i hrskave. Pre serviranja, pospite šećerom u prahu. Prijatno!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Spremite slavni srpski hleb