Prilikom pripreme ajvara za zimnicu ima mesta za eksperimentisanje, a jedan dodatak daće mu poseban ukus.
Ajvar, jedna od najpopularnijih salata na Balkanu, koristi se na mnogo načina, iako je najomiljenija kao namaz, a postoji i bezbroj recepata, u skladu s time koliko se dugo on pravi na našim prostorima.
Tradicionalno se priprema na jesen od crvenih paprika, a može mu se dodati štošta, iako se najčešće koristi plavi patlidžan.
Malo je poznato da je jedan od tajnih sastojaka koji mu daju posebno pikantan ukus, bez potrebe da se zbog njega modifikuje osnovni recept – ren.
Ajvar s renom
Sastojci:
- 2,5 kg mesnatih crvenih paprika
- 250 g rena
- 250 ml ulja
- 60 ml esencije
- so po ukusu
Priprema
- Ispecite paprike, pa ih poklopite i ostavite da odstoje nekoliko sati (idealno preko noći). Kada su potpuno hladne, oljuštite ih i ostavite da se ocede.
- Zatim ih sameljite u mašini, pa ih sipajte u široku posudu za pečenje i pecite na 170 stepeni.
- Kad počne da se krčka, dodajte ulje malo po malo, pa posolite, promešajte i pecite dok se ne zgusne (treba da ostane trag na dnu posude kad se povuče varjačom).
- Kad bude gotovo, dodajte esenciju i rendani ren i dobro promešajte.
- U tople i dobro sterilisane tegle sipajte ajvar, dobro zatvorite i okrenite naopako, pa kad se potpuno ohladi, stavite na hladno i tamno mesto.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Zimnica u Kini i Srbiji -- zimski ritual za večnu nostalgiju