Koji god način sterilizacije staklenih tegli da odaberete, obavezno ih pre toga dobro operite, a sama sterilizacija je još jednostavnija i traje prilično kratko.
Kako se bliže svežiji dani, temperatura pada i opraštamo se od lagane letnje kuhinje, a vraćamo se svojim omiljenim radostima kada je reč o jelima – među kojima je na našim prostorima svakako turšija.
Jedna od prvih asocijacija na jesen je pripema voća i povrća tako da mu produžimo rok i uživamo u njima i narednih meseci, a jedan od glavnih preduslova kvalitetne zimnice koja će trajati duže svakako su dobro sterilisane tegle.
Sterilizacija je jedan od ključnih koraka u pripremi kiselih krastavčića, džemova, ajvara i ostalih konzervisanih jela jer se tako uklanjaju sve bakerijei gljivice, pa će hrana trajati duže.
Kako sterilisati tegle u kućnim uslovima?
Postoji više načina da se kod kuće sterilišu staklene posude u kojima ćemo skladištiti turšiju, a pre svakog od njih je neophodno dobro oprati i tegle i poklopci i ukloniti etikete.
Sterilizacija tegli u rerni
Najpoznatiji način sterilizacije je bez sumnje uz pomoć rerne. Sve što je potrebno jeste da je zagrejete na 100 stepeni i da poređate tegle u njoj po pek-papiru, ali tako da se ne dodiruju i da im otvori budu okrenuti nadole.
Ostavite da se steriliše oko 20 minuta.
Budite veoma oprezni prilikom vađenja tegli jer će biti vrele, pa sačekajte da se prohlade i obavezno koristite rukavice. Punite ih hranom dok su još tople (ali ni slučajno ne stavljajte vreo džem u vrele tegle jer staklo može da pukne i nalivajte malo po malo).
Nakon što ih napunite, stavite poklopac i okrenite tegle naopako kako bi se vakuumirale.
Sterilizacija tegli u ključaloj vodi
Poređajte otvorene tegle (s otvorom nagore) po širokom loncu, a potom ga napunite vodom tako da ona pokriva otvore tegli. Potom zagrejte vodu do ključanja i ostavite je da odstoji u ključaloj vodi još deset minuta.
Potom isključite ringlu, ostavite da se ohladi, a potom vadite tegle i punite ih hranom za turšiju.
Sterilisanje tegli u mašini za pranje sudova
Najjednostavniji način sterilizacije stakletnih tegli jeste metod u sudomašini. Poređajte ih u praznu mašinu i uključite program pranja na 70 stepeni, pa ih vadite jednu po jednu i punite hranom.
Sterilizacija tegli u mikrotalasnoj pećnici
Nakon što ste oprali tegle, stavite ih u mikrotalasnu rernu i podesite na najvišu temperaturu. Ostavite da stoje unutra jedan minut.
Važna napomena: Ovako se ne sterilišu poklopci, naročito ne metalni jer mogu da se zapale.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako se pravi leskovački ajvar?