Kao i sve druge namirnice i ove imaju period u kojem ih je najbolje iskoristiti
Mnogi ljudi kupuju namirnice na meru, u zdravim hranama i drugim sličnim prodavnicama, a soda bikarbona je često na tom spisku. Budući da je njena primena veoma široka često je kupimo cviše nego što nam je u tom trenutku potrebno.
Najbolje je držati je u staklenoj posudi sa poklopcem, a isto važi i za prašak za pecivo.
Ako kupujete sodu bikarbonu i prašak za pecivo u kesicama na njima je obično naznačen rok trajanja, ali šta ako ih kupite u rinfuzu. Postoji li način da proverite da li su sveži?
Odgovor je da, a evo i kako.
Test za prašak za pecivo
Stavite jednu kašičicu praška za pecivo u šolju i dodajte 1/3 šolje vrele vode iz slavine. Ako prah počne da nabubri, dobro je koristiti. Ako ne, nabavite novi.
Test za sodu bikarbone
U šolju stavite 1/4 kašičice sode bikarbone i dodajte dve kašičice sirćeta. Baš kao i prašak za pecivo, ako se soda bikarbona ne diže, bajata je i ne treba je koristiti.
Generalno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu možete bezbedno koristiti šest meseci od trenutka kad se pakovanje otvori, ali ako niste sigurni da li je ranije dugo stajalo ovi trikovi vam mogu pomoći da to utvrdite.
Bonus video:
Kako da klima uređaj štedi struju i novac?