Ukoliko postite ovaj predlog jelovnika bi mogao da vam bude od koristi
Svi ljudi koji često poste znaju da je ponekad zaista teško odlučiti se koje jelo spremiti, a da je brzo, ne iziskuje mnogo vremena i truda.
Neka jela se duže spremaju, ali ćete moći da ih jedete nekoliko dana, dok su druga brza i jednostavna, tako da vam neće biti potrebno više od pola sata da ih pripremite.
Gospojinski post počinje, a mi vam donosimo 7 predloga za posni ručak.
Pasulj prebranac na hilandarski način
Sastojci:
- 1/2 kg pasulja tetovca
- 1/2 kg crnog luka
- 3 čena belog luka
- 150 g zrelog paradajza ili pelata (1/2 konzerve)
- 1 mala kašika mlevene crvene paprike
- 2 lista lovora
- 1 veza peršunovog lista
- so
Priprema:
Pasulj potopite uveče, a ako to niste uradili, stavite ga da odstoji u vodi makar 1 sat. Zatim ga isperite i stavite da se kuva. Čim voda provri, smanjite vatru i posle 15 minuta bacite prvu tečnost.
Sipajte potom novu vodu, neka bude topla, i dodajte krupno isečene dve glavice crnog luka.Pasulj treba da se krčka na tihoj vatri, a pred kraj kuvanja dodajte ostatak crnog luka koji ste prethodno sitno iseckali, isitnjen beli luk, lovor i crvenu mlevenu papriku.
Kada je pasulj kuvan u šerpu stavite oljušten i sitno isečen paradajz, so prema ukusu i dosta peršunovog lista, pa krčkajte još neko vreme. Pazite da ga ne prekuvate. Možete da ga jedete ovako ili da ga zapečete u rerni na 180 °C oko 60 minuta.
Postan sladak kupus
Sastojci:
- pola glavice kupusa
- 2 šargarepe
- čaša soka od paradajza
- malo soli
- malo brašna
- aleva paprika
Priprema:
Pola glavice kupusa iseći na rebarca, dodati sitno seckanu šargarepu, posoliti i preliti vodom da ogrezne i kuvati oko 40 minuta ili dok kupus ne omekša. Pred kraj kuvanja sipati sok od paradajza. Kada provri u manjoj šoljici sipati kašiku brašna, malo aleve paprike i razmutiti u malo vode pa uz neprestano mešanje sipati u kupus. Držati na ringli još par minuta.
Svetogorska čorba
Sastojci:
- glave od više vrsta ribe
- 5 glavica crnog luka
- 5 šargarepa
- posna sitna testenina
- koren celera
- mlevena paprika
- so
- biber u zrnu
- peršun
Priprema:
Riblje glave skuvati sa lukom, dodati iseckanu šargarepu i koren celera, pa začiniti sa biberom u zrnu.
Na dubljoj šerpi propržiti luk i ostatak šargarepe, pa naliti vodom u kojoj su se kuvale glave od ribe, koju ste prethodno procedili. Očistiti meso od kostiju i dodati u čorbu. Posoliti, pobiberiti, a malo mlevene paprike dodati direktno u kipuću čorbu. Na kraju dodati testeninu, kratko kuvati i skloniti sa vatre. Posuti seckanim lišćem celera, peršuna i mirođije, po ukusu.
Posna sarma
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 200 g pirinča
- 2 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 koren peršuna
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica aleve paprike
- So
- Biber
Priprema:
Listove kupusa pripremiti kao i za običnu sarmu. Propržiti crni luk, narendanu šargarepu i koren peršuna, dodati pirinač i alevu papriku, začiniti po ukusu.
Na svaki list kupusa stavite po kašiku fila, urolajte i redajte sarmice u šerpu.
Prelijte vodom da ogreznu, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 2 sata. Sarma je najlepša kada odstoji, pa je možete spremiti dan ranije.
Paprike punjene prosom
Sastojci:
- 10 suvih paprika
- 200 g prosa
- 1 glavica crnog luka
- 2 kašike ulja
- So
- Biber
Priprema:
Suve paprike potopite u toplu vodu da omekšaju. Proso skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Na ulju propržite sitno seckani crni luk, dodajte skuvani proso, so i biber, pa sve dobro izmešajte.
Ovom smesom napunite paprike, poređajte ih u šerpu, prelijte vodom da ogreznu i kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta.
Dunavski paprikaš
Potrebno je:
- 2 kg mešane rečne ribe
- 500 g crnog luka
- 500 g šargarepe
- 500 g paprike
- 500 g tikvica
- 4 čena belog luka
- peršun
- 500 g paradajza
- 1 l soka od paradajza
- so
- biber
- paprika
Priprema:
Prodinstajte crni luk, pa kada postane staklast, dodajte povrće seckano na kocke, začinsku papriku, so i biber. Nalijte malo vode, pa dinstajte lagano oko pola sata. Sipajte sok od paradajza, dodajte seckani beli luk, pa čim prokuva, dodajte ribu isečenu na komade i krčkajte još pola sata dok riba ne omekša. Na kraju paprikaš pospite seckanim peršunom.
Posna čorba sa ovsenim pahuljicama
Potrebno je:
- 1/2 kg krompira
- 2 glavice strong luka
- 1 šargarepa
- kukuruz šećerac
- šaka boranije
- 1 koren peršuna
- 3-4 kašike ovsenih pahuljica
- so
- list peršuna
Priprema:
Očistiti krompir, crni luk, šargarepu i koren peršuna. Iseći sve na sitne komade, dodati zatim boraniju i kukuruz i naliti vodom da se kuva. Na kraju sipati ovsene pahuljice. Posoliti po ukusu i dodati seckani list peršuna.
Bonus video:
Koja je važna funkcija posta?