ne može bolje

Najkremastiji tiramisu na svetu: Ovaj popularni dezert nastao je na neobičan način, a recept je brz&lak za pripremu!

Tvorac tiramisua Roberto Lingano umro je u nedelju u Italiji u 81. godini.

Tradicionalni recept za tiramisu je fenomenalanfoto: Shutterstock/stockcreations

Tokom 1960-ih godina, restoran "Le Beccherie" u Trevisu bio je poznat po svojim inovativnim jelima i toploj atmosferi. Jednog dana vlasnik restorana Ado Kampeo zajedno sa svojom suprugom Alberom i šefom kuhinje, Robertom Linganotom, tragao je za novim dezertom koji bi impresionirao goste.

 

Inspiracija je došla sasvim slučajno. Priča kaže da je Albera, dok je bila trudna sa svojim sinom, tražila energičan dezert koji bi joj dao snagu. Kombinovala je maskarpone sir sa jajima, šećerom i piškotama natopljenim u kafu. Kada je probala rezultat, bila je oduševljena bogatstvom ukusa i kremastom teksturom.

 

Šef kuhinje Roberto Lingano prepoznao je potencijal ove improvizacije i odlučio da je dodatno usavrši. Dodao je slojeve natopljenih piškota i kremu od mascarpone sira, te posuo vrh kakaom. Tako je nastao dezert koji je kasnije postao poznat kao tiramisu, što na italijanskom znači "podigni me" ili "osveži me".

 

Sastojci:

 

  • 500 g maskarpone sira 4 jaja (odvojiti žumanca i belanca)
  • 100 g šećera
  • 300 g piškota 300 ml sveže skuvane jake crne kafe (ohlađene)
  • 2 kašike likera Amaretto (po želji)
  • kakao prah za posipanje

 

Tiramisu je obožavan širom svetafoto: New Africa/Shutterstock

Priprema:

 

  1. Priprema kreme: U velikoj posudi, umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svetložuta i kremasta. Dodajte maskarpone sir i nastavite da mešate dok smesa ne postane homogena.
  2. Umutiti belanca: U posebnoj posudi, umutite belanca dok ne dobijete čvrst sneg. Pažljivo ih umešajte u mascarpone kremu, pazeći da zadrži vazdušastu teksturu.
  3. Priprema piškota: Piškote kratko umačite u ohlađenu kafu (pomešanu sa Amaretto likerom, ako ga koristite), pazeći da se ne natapaju previše kako ne bi postale premekane.
  4. Slojevi: Na dno pravougaonog kalupa rasporedite sloj natopljenih piškota. Prekrijte ih polovinom mascarpone kreme. Zatim ponovo stavite sloj natopljenih piškota, pa ostatak kreme.
  5. Hlađenje: Pokrijte tiramisu plastičnom folijom i ostavite ga u frižideru najmanje 4 sata (idealno preko noći) da se stegne i ukusi sjedine.

Posluživanje: Neposredno pre posluživanja, pospite vrh tiramisua kakaom prahom.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Poslastica iz snova