horor na javi

Živela je kao talac, strepeći svake sekunde: Traumatični brak slavne književnice posle kog ništa nije bilo isto

Jedna od najuspešnijih žena u istoriji književnosti više od 20 godina živi mirnim, porodičnim životom, u idili o kakvoj je uvek maštala. Međutim, nekoliko godina pre nego što je svetu predstavila Harija Potera, ona je bila u situaciji koja je delovala bezizlazno.

Džoan K. Rouling, autorka romana o Hariju Poterufoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Engleska književnica Džoan Ketlin Rouling, najpoznatija po serijalu knjiga o Hariju Poteru, prva je žena u istoriji koja je zaradila milijardu dolara pišući i jedan od najvećih fenomena 21. veka.


Uspešna autorka, koja je u međuvremenu posle sedam knjiga o dečaku čarobnjaku objavila nekolicinu uspešnih romana, jedna je od poznatih žena koje ne eksponiraju svoj privatni život.


Ipak, poznato je da živi mirnim porodičnim životom u Edinburgu sa svojim suprugom dr Nilom Marejem, s kojim ima sina Dejvida i ćerku Mekenzi. Često, međutim, mediji pominju i njenog bivšeg muža Horhea Arantesa, za kog je bila udata tokom devedesetih.

Ko je prvi muž Dž. K. Rouling?

 

Par se upoznao u Portu počekom 90-ih u jednom kafiću, gde su se povezali razgovarajući o delima Džejn Ostin. Portugalski novinar i Engleskinja uskoro su postali nerazdvojni, a 1992. posetili su London kako bi Horhe upoznao njene roditelje. Dok su bili u Engleskoj, Dž. K. Rouling doživela je spontani pobačaj, a njihova veza već je u tom trenutku bila na klimatvim nogama.

 

Džoan K. Rouling, autorka romana o Hariju Poterufoto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ipak, u oktobru te godine su se venčali, a njihova ćerka Džesika Isabel Rouling Arantes došla je na svet 1993.


U tom trenutku, Roulingova je već napisala prva tri poglavlja "Harija Potera i kamena mudrosti", a kasnije je ispričala da je njen suprug pokušavao da sakrije rukopis od nje kako bi je sprečio da ga napusti.


Kako je objasnila, u braku je bila žrtva porodičnog nasilja, a i sam Arantes je u junu 2020, pričajući o svom odnosu sa slavnom književnicom, priznao da ju je udario i da se ne kaje zbog toga. Tvrdio je da nije bilo u pitanju zlostavljanje koje je trajalo, već da se napad dogodio jednom.


Da. Istina je da sam je udario. Ali je nisam zlostavljao – rekao je za The Sun.

Džoan je svoj brak s Portugalcem opisala kao "kratak i katastrofalan", a muž joj nije dopuštao da ima ključ. U sopstvenom domu se osećala kao talac, sipričala je kasnije u podkastu "The Witch Trials".


Pretresao bi mi torbu svaki put kad dođem kući – rekla je. – Nisam imala ključ ulaznih vrata jer je on imao kontrolu nad vratima.

Svesna da je njen roman ugrožen, neprestano se bavila time kako da ga zaštiti od muža, pa je kopirala sve što otkuca i krila po kući.


Postepeno je u ormariću u ostavi, malo po malo, rastao moj fotokopirani rukopis jer sam sumnjala da će ga, ako ne budem mogla da izađem sa svojim stvarima, on spaliti ili ga zadržati – ispričala je spisateljica, koja je u tom trenutku bila trudna. – Taj rukopis mi je mnogo značio. Bio mi je prioritet da ga spasem. Jedino što mi je bilo važnije je moja ćerka, a u tom trenutku je ona još uvek bila u meni.

 

Džoan K. Rouling, autorka romana o Hariju Poterufoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Ipak, u novembru 1993. konačno su se razdvojili – i to tako što ju je Arantes izbacio iz kuće, a Roulingova se vratila s policijom kako bi uzela ćerku i svoje stvari, nakon čega se krila od Horhea dve nedelje pre nego što je napustila Portugaliju.


Krajem godine se, s rukopisom svoje prve knjige u koferu, preselila sa Džesikom u Škotsku, s planovima da ostane kod sestre do Božića. Od Arantesa se zvanično razvela 1995. godine, a on ju je pominjao javno u više navrata od tada.


Roulingova je pričala otvoreno da se tih dana borila s depresijom i da je imala suicidne misli, a po povratku u Britaniju je počela da radi na svom mentalnom zdravlju i uskoro se osećala mnogo bolje. Zaposlila se kao sekretarica, završila "Harija Potera i kamen mudrosti", a nije odustajala i ako ju je odbilo više izdavačkih kuća.

 

Džoan K. Rouling, autorka romana o Hariju Poterufoto: UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia

Nakon što je konačno uspela da objavi roman i stekla svetsku slavu, udala se 2001. za dr Nila Mareja i s njim dobila dvoje dece, a porodica danas živi mirno u Edinburgu – baš tamo gde je Dž. K. Rouling pronašla utočište posle traumatičnog prvog braka.


Što se tiče Arantesa, on je nastavio život u Portugaliji, gde je radio kao televizijski reporter. The Mirror je pre nekoliko godina pisao da je on nakon razvoda izgubio posao i odao se narkoticima, kao i da se preselio u Pariz i nema kontakt sa ćerkom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


BONUS VIDEO

Sećanje Peđe Bjelca na snimanje "Harija Potera i vatrenog pehara"