stavovi im se razlikuju

"Neka sačuvaju svoja izvinjenja": Dž. K. Rouling otkrila šta nikad neće oprostiti glumcima iz filmova o "Hariju Poteru"

2

Spisateljica već godinama gotovo svakodnevno priča i piše o rodnom identitetu i imala je više javnih okršaja, a u jednom trenutku se veliki broj glumaca distancirao od nje

Ema Votson, Dž. K. Rouling, Rupert Grint i Danijel Redklif
Ema Votson, Dž. K. Rouling, Rupert Grint i Danijel Redkliffoto: CARL DE SOUZA / AFP / Profimedia

Književnica Džoan Ketlin Rouling, najpoznatija po serijalu knjiga o Hariju Poteru, proteklih godina često govori o pitanjima rodnog identiteta, a zbog svojih stavova suočila se s brojnim problemima.


Izgubila je nemali broj fanova, a među onima koji su joj okrenuli leđa su glumci Danijel Redklif i Ema Votson, koji su se proslavili ulogama Harija Potera i Hermione Grejndžer u filmovima zasnovanim na njenim romanima.


Prva spisateljica u istoriji koja je postala milijarderka zahvaljujući svom radu sada je kritikovala poznate ličnosti koje su se "priklonile pokretu koji namerava da naruši teško stečena prava žena", pri čemu se osvrnula i na pomenute glumce.

Nakon što je dr Hilari Kas, specijalistkinja pedijatrije, objavila izveštaj u kom navodi da je tinejjdžerima u Britaniji dozvoljeno da promene pol na osnovu "izuzetno slavih dokaza", Roulingova se oglasila na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru i istakla da je to "prelomni trenutak" i da "ogoljava tragediju".

 

Džoana Rouling gotovo svakodnevno piše o trans zajednici
Džoana Rouling gotovo svakodnevno piše o trans zajednici foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Nakon što je neko od njenih pratilaca prokomentarisao da joj Redklif i Votsonova duguju "veoma javno izvinjenje" i da je "bezbedno pretpostaviti da će im ona oprostiti", spisateljica je odgovorila:


Nije bezbedno, plašim se.


Poznate ličnosti koje su se priklonile priklonile pokretu koji namerava da naruši teško stečena prava žena i koji su koristili svoje platforme da navijaju za tranziciju maloletnika mogu da sačuvaju svoja izvinjenja za traumatizovane detranzicioniste i ranjive žene koje se oslanja na jednopolne prostore – napisala je Džoan Rouling.


Stavovi čuvene književnice već godinama su dobro poznati, a Danijel Redklif je 2020. napisao otvoreno pismo u kom se usprotivio njenim komentarima.

 

Rupert Grint, Dž. K. Rouling,  Ema Votson i Danijel Redklif
Rupert Grint, Dž. K. Rouling, Ema Votson i Danijel Redkliffoto: Davidson / Goff Photos / Profimedia

Jasno je da moramo da učinimo više da podržimo transrodne i nebinarne osobe, da ne poništavamo njihov identitet i ne nanosimo dalju štetu – napomenuo je glumac i naveo da su "trans žene – žene".


Sličnog je stava i njegova koleginica Ema Votson, koja je svojevremeno istakla:


Trans osobe su ono što kažu da jesu i zaslužuju da žive svoje živote bez stalnog ispitivanja ili da im se govori da nisu to što kažu da jesu. Želim da moji trans pratioci znaju da vas ja i mnogi drugi ljudi širom sveta vidimo, volimo i poštujemo takve kakvi jeste.

 

Rejf Fajns, Helena Bonam Karter, Danijel Redklif, Ema Votson, Dž. K. rouling i Rupert Grint
Rejf Fajns, Helena Bonam Karter, Danijel Redklif, Ema Votson, Dž. K. rouling i Rupert Grintfoto: Joanne Davidson / Shutterstock Editorial / Profimedia

I njihov prijatelj Rupert Grint, koji je igrao Rona Vizlija u serijalu o Hariju Poteru, naglasio je da je čvrsto uz trans zajednicu, kao i još nekoliko glumaca iz pomenute franšize, koji su se javno distancirali od Roulingove.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Iskustvo Peđe Bjelca na snimanju "Harija Potera i vatrenog pehara"

 

makonda-tracker