baštovanski trikovi

Cveće će prelivati iz saksija do oktobra: Potpuno besplatna prihrana za biljke je riznica azota i pravi se za 2 sekunde

Mnogo je toga što svakodnevno bacamo, a može nam pomoći u negovanju kućnih i baštenskih biljaka. Ako niste zadovoljni đubrivom od banana, jaja i kafe, ova organska prihrana koja ne košta baš ništa mogla bi da bude ono što vam treba.

Prelepe crvene petunije su među mnogim cvećem za terasu i baštu koje možete nahraniti na ovaj način i pružiti im azot i druge dragocene minerale.foto: aappp/Shutterstock

Nakon košenja travnjaka, svima nam se žuri da se što rešimo pokošene trave, ali jeste li znali da je možete iskoristiti da napravite domaće đubrivo za vaše biljke?


Trava je, naime, bogata azotom, koji je biljkama veoma dragocen, na prvom mestu jer je glavna komponenta hlorofila, pa u svakom trenutku treba imati u vidu dobija li vaše kućno ili baštensko cveće dovoljno ovog minerala.


Ukoliko primetite da biljka slabo raste, ima drastično manju površinu lista i korenski sistem ili da joj listovi umiru, moguće je da joj nedostaje azot.

Kako napraviti đubrivo od pokošene trave?

 

  • Da biste sami napravili prihranu od trave, stavljajte u kantu pokošenu travu dok ne bude puna do dve trećine.
  • Nalijte potom vodu do vrha, pa prekrijte kantu poklopcem ili gazom.
  • Stavite je u hlad i ostavite da odstoji 7-14 dana.

 

Sveže pokošena trava može da se iskoristi da se napravi tečno đubrivo za biljke, ali to nije jedini način da se njom nahrani cveće.foto: EsfilPla/Shutterstock

Posle najviše dve nedelje, napunite ovom tečnošću posudu za zalivanje i sipajte dobijeno tečno đubrivo oko stabljike vaše biljke.


Imajte na umu da ovu tečnost treba da iskoristite što pre jer će vremenom početi da se oseća.

 

Inače, pored azota, pokošena trava sadrži brojne druge makronutrijente, na prvom mestu fosfor i kalijum, a ovaj recept nije jedini koji možete da primenite. 

 

Kako još iskoristiti pokošenu travu kao đubrivo?

 

Ravnomerno rasporedite iseckanu travu preko donjeg sloja zemlje i prekrijte ih preostalom zemljom. Pošto pokošena trava sadrži 80 posto vode, lako će se raspasti posle nekog vremena.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koje biljke sadrže kvercetin?