topi se u ustima

Bez miksera i pečenja kore: Letnja poslastica od natopljenih napolitanki čiji ćete ukus dobro upamtiti

Umesto klasične kore za ovaj dezert vam trebaju napolitanke provučene kroz mleko, a fil je savršeno lagan i kremast.

Lagani letnji kolač od napolitanki i žutog filafoto: Cookrate - Cakes, Youtube Printscreen

Umesto klasičnog biskvita, u letnjim mesecima se okrećemo dezertima s korom od keksa, piškota i napolitanki, koje umočene u mleko postaju lagana i sočna baza za fil.

 

Danas vam predstavljamo jedan takav domaći slatkiš koji se pravi očas posla, veoma brzo i jednostavno, a nije vam potreban čak ni mikser.

 

Samo pažljivo pratite uputstvo korak po korak i za tili čas ćete na stolu imati poslasticu neverovatnog ukusa i zanimljive teksture.

Sastojci:

 

  • 100 ml mleka
  • 600 g napolitanki po ukusu
  • 2 jajeta
  • 100 g šećera
  • 1 limun
  • 50 g gustina
  • 500 ml mleka
  • 80 g bele čokolade

 

Brzi kolač od napolitanki i kremastog filafoto: Cookrate - Cakes, Youtube Printscreen


Priprema

  1. Isecite napolitanke na željenu dužinu, pa ih nakratko umačite u mleko i ređajte uz unutrašnje zidove kalupa za tortu, koji ste prethodno obložili pek-papirom. Ređajte u koncentrične, sve manje krugove dok ne pokrijete dno.
  2. Odvojte žumanca od belanaca, pa žumanca ubacite u šerpicu, dodajte šećer i limunov sok, pa mešajte na vatri. U međuvremenu dodajte gustin i mešajte dok se ne razmuti. Nalijte mleko, pa kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne.
  3. Izlomite belu čokoladu, pa je dodajte ovoj smesi i mešajte dok se ne otopi. Prelijte ovim filom poređane napolitanke i poravnajte špatulom. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider da se stegne.

Po želji možete ukrasiti kokosovim brašnom i listićima limuna.
 

Pogledajte kako se pravi letnji kolač od napolitanki.

 

BONUS VIDEO

Recept za pileća krilca sa pivom