čik mu odolite

443 kalorije po porciji & mnooogo vitamina i minerala: Ovo jelo s tikvicama nikad niste probali, a postaće vam omiljeno

Odlična ideja za lagan, ali zasitan letnji ručak – sočne i izdašne "sarmice" od tikvica koje su neodoljive i tople i hladne.

Enčilade od tikvica prave se brzo i jednostavnofoto: EatingWell/YouTube Printscreen

U letnjim danima je planiranje ručka jedna od najvećih briga, ali na brzinu i bez prekomernog zagrevanja doma možete pripremiti lagan i zasitan ručak po ukusu cele porodice.


Tikvice su najjeftinije u ovo doba godine, a u pitanju je jedna od najpraktičnijih namirnica jer postoji bezbroj načina da je iskoristimo – od recepata za peciva preko izdašnih ručkova do poslastica!


Jedno od jela koje se mogu napraviti od tikvica su i enčilade, a u ovoj zdravijoj varijanti se one koriste umesto tortilje i uz nadev od piletine i sira garantuju kvalitetan obrok.

Sastojci:

 

  • 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 1 paprika
  • ¼ kašičice soli
  • 340 g pilećih prsa
  • 1 šolja iseckanog sira po ukusu
  • 370 ml enčilada sosa (može i sok od paradajza)
  • 3 tikvice srednje veličine


Priprema

  1. Isecite tikvice po dužini na dugačke i tanke trake, najbolje ljuštilicom tako da budu vrlo tanane i lagane.
  2. Sipajte u tiganj ulje, pa dodajte sitno seckan luk i prodinstajte ga. Dodajte sitno seckanu papriku (u originalnom receptu se predlaže blaga čili poblano paprika, poznata po ljutkastom ukusu, ali će korisititi bilo kakva) i so, pa propržite i potom prebacite u duboku činiju.
  3. Dodajte tome pileća prsa sečena na trake ili kocke, pa polovinu pripremljenog rendanog sira i sve prelijte sa malo enčilada sosa i soka od paradajza. Promešajte dobro.
  4. Poređajte tri trake od tikvica jednu uz drugu, pa stavite ovu smesu od mesa na kraj i počnite da motate kao sarmice. Ređajte po plehu koji ste premazali sokom od paradajza, pa kad sve poređajte, pospite ostatkom soka odozgo i pospite preostalom polovinom rendanog sira.
  5. Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.


Služite posuto zelenom salatom i korijanderom i uz kašiku kisele pavlake.

 

Pogledajte pripremu sarmica od tikvica.

Nutritivni profil enčilada od tikvica

 

Ovaj recept pronašli smo na portalu Eating Well, koji navodi da jedna porcija enčilada od tikvica i piletine sadrži:

 

  • 443 kalorije
  • 32 g masti
  • 12 g ugljenih hidrata
  • 27 g proteina
  • 3 g vlakana
  • 118 mg holesterola
  • 31 mg vitamina C
  • 233 IU vitamina A
  • 62 mcg folata
  • 316 mg natrijuma
  • 273 g kalcijuma
  • 2 mg gvožđa
  • 58 mg magnezijuma
  • 694 mg kalijuma

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Vojvođanski kare kao predlog za ručak