topi se u ustima

Turski kazandibi je najlepši letnji slatkiš: Ovaj kremasti dezert pravi se za 5 minuta, a ukus mu je nestvaran

U turskoj kuhinji mleko, kada je reč o dezertima, ima široku primenu, a najpopularniji je čuveni mlečni puding kazandibi, koji se priprema očas posla.

Mlečni puding-kolač kazandibi je savršen za letofoto: Skilful/Shutterstock

Kazandibi je jedna od omiljenih poslastica Orijenta, a svoj neobičan reči dobio je od reči "kazan" i "dibi", što znači "dno kazana".


Njegov ključni sastojak je mleko, a interesantno je da se za pripremu ovog dezerta koristi uglavnom pirinčano brašno, što mu daje poseban, lagan ukus i zanimljivu teksturu.


U svakom slučaju, reč je o kremastom slatkišu oko kog nema mnogo muke, a po želji ga možete preliti šerbetom ili ukrasiti cimetom, kakaoom, kokosovim brašnom...

Sastojci:

 

  • 1 l mleka
  • 200 g šećera
  • 7,5 kašika pirinčanog brašna
  • 5 kašika gustina
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • malo maslaca

 

Neodoljivi turski kazandibi je popularni mlečni pudingfoto: Shutterstock / Anna Chinaroglu

Priprema

  1. Namažite maslacem vatrostalnu činiju i pospite šećerom dno, pa stavite u ugrejanu rernu kratko dok se šećer ne pretvori u karamel, ali pazite na zagori i da dobije finu tamnožutu, zlatkastu nijansu i karamel. Ostavite sa strane da se hladi.
  2. Od litra mleka odvojte oko 100 ml u jednu činijicu i u nju dodajte pirinčano brašno i gustin, pa dobro razmutite tako da nema grudvica. Ostatak mleka skuvajte, pa sklonite sa strane kad provri i umešajte ovu mešavinu kao da pravite puding. Dobro promešajte, pa vratite na vatru i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne.
  3. Vrelu masu sipajte preko karamela u vatrostalnoj posudi, pa nju stavite u veću činiju punu hladne vode. Posle 15 minuta, prebacite vatrostalnu posudu u frižider da odstoji preko noći.
  4. Sutradan ohlađen i sktegnut kolač secite na kocke i služite tako da smeđi deo bude okrenut nagore.
  5. Ukrasite kokosovim brašnom, cimetom, kakaoom ili mlevenim orašastim plodovima.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Nutricionista o bureku