U moru instanst slatkiša izgubili su se oni pravi recepti u kojima smo uživali kao deca, a za kojima danas mogi žude
Urbani način života sa sobom nosi brz tempo života. Ipak, još uvek postoje neki momenti kad okupimo porodicu za zajedničkom trpezom, uživamo zajedno u gozbi, a nakon toga sledi zaslađenje koje se ne propušta.
Iako možda ovo nije torta koja se pravi za pola sata znajte da je takva da ćete je rado spremati, jer je rezultat takav da budi sva čula.
Napravite tortu Ledena kraljica i uživajte u njoj u ovim toplim danima.
Potrebno je za koru:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 2 dl čokoladnog mleka
Potrebno je za fil:
- 6 dl mleka
- 150 g šećera
- 5 žumanaca
- 1 puding od vanile
- 4 kašike gustina
- 1 želatin
- 200 ml slatke pavlake
- 2,3 kašike krema
Za dekoraciju:
- 200 g šlaga
- 50 g čokolade
Priprema kore:
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa ih lagano sjediniti sa brašnom (špatulom, ne mikserom). Smesu izliti u pleh i peči koru oko 20 minuta na 180 stepeni. Kad je pečena kora preliti je dok je još vruća čokoladnim mlekom.
Priprema fila:
Razmutiti žumanca sa gustinom i šećerom, pa dodati u puding koji ste rastvorili u malo mleka. Preostalo mleko staviti da provri i skuvati u njoj puding i gustin. Kad se smesa zgusne skloniti sa šporeta, pa dodati želatin koji ste prethodno pripremili po uputstvu sa kesice. Sjediniti i ostaviti da se prohladi. Umutiti slatku pavlaku i sjediniti sa prohlađenom smesom.
Podeliti fil na dva dela. U jedan dodati 2,3 kašike krema, drugi ostaje žut.
Tortu filovati na sledeći način:
kora - braon fil - žuti fil
Odozgo umutiti šlag, izrendati malo čokolade ili je otopiti i ukrasiti. Po želji može i neko voće, sve je stvar mašte.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
Torta u obliku Hrama Svetog Save