odlična caka!

Ovo je slatkiš kojim Sindi Kraford svaki dan završava ručak: Mnogi ga zaobilaze, a obiluje mineralima i antioksidansima

– To je poruka mom telu da je obrok završen – objasnila je američka lepotica jednom prilikom svoj neobičan ritual.

Sindi Kraford na crvenom tepihufoto: VALERIE MACON / AFP / Profimedia

Kada su u pitanju slatkiši, često im je teško odoleti, a kada počnemo da ih jedemo – još je teže stati.


Posledice dobro znamo: povišen šećer u krvi, gojaznost usled većeg unosa kalorija i bez hranljivih materija, masna koža i niz drugih problema, ali postoji jedna poslastica koju stručnjaci često preporučuju kao poželjnu u ishrani.


I američki supermodel Sindi Kraford spada u velike poštovaoce ove namirnice, a u pitanje je crna čokolada.

Jedna od žena koje su svojom lepotom obeležile devedesete, a i danas dominira pistama, svojevremeno je na svom profilu Meaningful Beauty na društvenoj mreži Iks/Tviter napisala da je "parče crne čokolade njeno svakodnevno uživanje".

 

Crna čokolada ima ogroman udeo minerala i antioksidanasafoto: Sea Wave, Shutterstock

I to nije prazna priča – u više navrata je manekenka otkrila da je ovo slatkiš kom se vraća baš svakog dana.


Na kraju ručka, uvek uzmem mali komad crne čokolade. To je poruka mom telu da je obrok završen – istakla je svojevremeno Sindi Kraford za The Cut.


Zašto treba jesti crnu čokoladu?


I naučna istraživanja pokazala su brojne prednosti konzumiranja ovog dezerta, koji ima veliki udeo kakaoa i pruža obilje antioksisanada i minerala.

 


Kako navodi medicinska platforma Healthline, jedna tabla od 100 grama crne čokolade, koja ima 70-85% kakaoa sadrži:

 

  • 11 g vlakana
  • 66% preporučenog dnevnog unosa gvožđa
  • 57% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma
  • 196% preporučenog dnevnog unosa bakra
  • 85% preporučenog dnevnog unosa mangana

Uz to, obiluje kalijumom, fosforom, cinkom i selenom.


Naravno, nećete svakog dana jesti po 100 grama jer čak i "zdrava" čokolada ima mnogo šećera i kalorija u ovoj količini, ali je uvek zdravija opcija od običnih slatkiša. Na sreću, nje svakako ni najveći sladokusci ne mogu da pojedu mnogo jer je zasitna i malo gorča od mlečne varijante.

 

100 grama crne čokolade,koja ima 70-85% kakaoa sadrži 196% preporučenog dnevnog unosa bakra.foto: Nik Merkulov/Shutterstock

I masti u crnoj čokoladi, takođe, idu naruku ako pazite na liniju i zdravlje. U najvećoj meri je tu oleinska kiselina, koja ima dogazano blagotvorno dejstvo na kardiovaskularno zdravlje, zatim stearinska, koja ima neutrališći efekat na holesterol, i palimitinska kiselina.


Tu su i polifenoli, flavanoli i katehini, a pojedina istraživanja su pokazala da antioksidansi iz crne čokolade mogu da pomognu u snižavanju nekih oblika LDL ("lošeg") holesterola kada se kombinuju s kakaom i bademima.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta je lavlja dijeta?