zahvalna biljka

Napreduje na suncu, daje divne cvetove & ne traži mnogo pažnje: Saveti za negovanje božanstvene egipatske zvezde

Gde treba da stoji ovaj ljupki cvet bujnih cvetića, kako se i kada zaliva, treba li da se đubri i orezuje?

Egipatska zvezda (lat. Pentas lanceolata)foto: Clare Gainey / Alamy / Alamy / Profimedia

Pentas lanceolata, prelepa zimzelena višegodišnja zeljasta biljka, poznatija je pod imenom egipatska zvezda, zbog neobičnog zvezdastog izgleda cvetova, a manje poznat naziv joj je zvezdana kitičarka.


Ipak, gaji se kao jednogodišnja biljka u bašti ili saksiji, a uprkos tome što je uglavnom viđamo leti i cveta od maja do oktobra – može da dobija cvetove cele godine uz odgovarajuće uslove.


U pitanju je vrsta koja potiče iz istočne Afrike, ali je u prirodi ima i u obližnjem Jemenu, a često se može naći u parkovima leptira.

Saveti za negovanje egipatske zvezde


Ovo popularno cveće za terasu odlično napreduje kada se nalazi u zemlji bogatoj humusom, koja je dobro drenirana, pa čim se voda ocedi iz saksije, prospite tečnost koja je pala u tanjirić da ne bi došlo do truljenja korena.

 

Egipatska zvezda (lat. Pentas lanceolata)foto: VW Pics / Zuma Press / Profimedia

Tokom leta, egipatska zvezda može da stoji u polusenovitom ili na sunčanom mestu i spada u biljke koje vole sunce – da bi cvetala, potrebno joj je od četiri do šest sunčanih sati dnevno. Međutim, kada su dani posebno vreli, obavezno je sklonite s direktnog sunca u najtoplijem delu dana.


Što se tiče prihrane, ona je potrebna jednom mesečno u vreme cvetanja, ali baštovani savetuju i da se jednom u 10 dana doda đubrivo bogato gvožđem i magnezijumom.


Kada je u pitanju zalivanje, u periodu pune vegetacije joj treba više vode, ali inače je dovoljno i umereno zalivanje. Najvažnije je da ne čekate da se zemlja potpuno isuši između zalivanja jer će u tom slučaju doći do opadanja listova, već da ostane malo vlažna.

 


Čim primetite da temperature padaju ispod 12 stepeni, sklonite na vreme egipatsku zvezdu unutra, da ne bi napolju dočekala prve mrazeve. Idealno je da stoji u prohladnoj i dobro osvetljenoj prostoriji. Potom je na proleće orežite, tako što ćete ukloniti precvetale cvetove.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ovde žive ugrožene biljke i životinje