Brza domaća pita s tikvicama odličan je izbor za doručak ili večeru, a možete je spakovati i kao ručak za posao.
Ako izbegavate pite zbog kora i previše brašna, ovaj recept za laganu letnju pitu sigurno će vam se dopasti.
U pitanju je jednostavno domaće pecivo s tikvicama i jogurtom, za koju su vam potrebne samo dve kašike brašna, a ako pronađete pravu meru začina koja vam odgovara – dobićete jelo koje ćete sigurno praviti svake nedelje.
Ova pita ostaje sveža nekoliko dana, odlična je i hladna i topla, a obavezno je služite uz kiselo mleko ili jogurt.
Sastojci:
- 3 tikvice
- 200 ml jogurta
- 2 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 jajeta
- 80 ml ulja
- kačkavalj po ukusu
- so i biber, mirođija i mlevena paprika po želji
Priprema
- Očistite tikvice i isecite ih na kockice, pa ih u činiji pomešajte s jogurtom, brašnom, uljem, praškom za pecivo i začinite po ukusu. Sve dobro promešajte.
- Sipajte u tepsiju obloženu pek-papirom, pa protresite da se poravna.
- Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180°C.
- U međuvremenu narendajte kačkavalj, pa izvadite, pospite sirom i vratite da se peče još pet minuta.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Ovaj burek se u Nišu pravi od 1498.