tema na društvenim mrežama

Šta su misteriozne tamne fleke na licu Džuda Belingema? Engleski fudbaler ne izgleda isto kao pre samo nekoliko meseci

Za vrlo kratko vreme, razlika na licu engleskog sportiste je očigledna, a veruje se da je sve izazvala njegova nedavna selidba

Džud Belingem tokom meča Srbije i Engleske na Evropskom prvenstvu u fudbalufoto: Powerpics / Alamy / Alamy / Profimedia

Evropsko prvenstvo u fudbalu glavna je tema ovih dana u štampi na Starom kontinentu, a jedna od najvećih zvezda turnira je mladi fudbaler Engleske Džud Belingem.


On je na meču protiv Srbije postigao gol i proglašen je igračem utakmice, a skrenuo je pažnju na sebe kako uvek odličnom igrom, tako i provokacijama na terenu.


Njegovi obožavaoci primetili su, međutim, još nešto – promene na Belingemovom licu kojih nedavno nije bilo.

Tome je posebno doprinela fotografija fudbalera Real Madrida sa srpskim asom Dušanom Vlahovićem, nastala nakon što su oni razmenili dresove.

"Šta nije u redu s njegovim licem?", "Da li je ovo posledica Ančelotijeve crne magije?", "Nemojte da se šalite, zabrinut sam zbog Džuda"... neki su od komentara na društvenoj mreži Iks.


Belingem se nije oglašavao tim povodom, a već neko vreme se na društvenoj mreži TikTok dele snimci čija su glavna tema kožne promene na licu engleskog fudbalera.

 

Džud Belingem na prijemu nakon što je Real Madrid osvojio Ligu šampionafoto: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Šta su tamne fleke na licu fudbalera Engleske Džuda Belingema?

 

Kako piše sportski blog Thick Accent, prve tanke i braon linije pojavile su se na licu Džuda Belingema u novembru prošle godine, iznad usana, a vremenom su one bile sve tamnije dok je njegov tim gostovao u Saudijskoj Arabiji, a potom i u aprilu, na dodeli Laureus nagrada. Od tada su ove promene još primetnije i veće, pa su se sada pojavile i na fudbalerovom čelu, u predelu vilice i oko usta.


Iako još uvek nema potvrde o čemu se tačno radi, na društvenim mrežama se spekuliše da je u pitanju melazma, vrsta hiperpigmentacije koja se češće javlja kod žena, naročito tokom i posle trudnoće.

 


Ova pojačana pigmentacija na koži se ispoljava u vidu velikih tamnih područja diskoloracije na licu, mada i drugi delovi tela mogu biti zahvaćeni.


Melazma je pigmentno stanje kože koje karakterišu tamne mrlje, koje obično izgledaju smeđe ili sivkasto – ističe za SELF magazin dr Hejli Goldbah, dermatološkinja i asistent profesora na uglednom američkom Univerzitetu Braun.

Ove promene se javljaju, pored lica, i na drugim delovima tela koji su redovno izloženi suncu, kao što su ruke i vrat.


Melazma je, inače, prilično česta: istraživanja su pokazala da ona pogađa 1,5 do 33% svetske populacije, ali se u oko 90 odsto slučajeva javlja kod žena, napominje dr Nazanin Saedi, profesor Univerziteta "Tomas Džefereson".

 

Džud Belingem tokom meča Srbije i Engleske na Evropskom prvenstvu u fudbalufoto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Ukoliko je to zaista slučaj sa Džudom Belingemom, objašnjenje bi moglo da bude njegovo preseljenje iz Nemačke u Španiju, kako se nagađa na društvenim mrežama. Engleski fudbaler rođen je u Stauerbridžu, a nakon što je devet godina proveo u omladinskim kategorijama engleskog Birmingema i još godinu dana u prvom timu, on je tri godine nastupao za Borusiju iz Dortmunda.


Potom je 2023. prešao u Real Madrid, gde je izloženiji suncu nego ranije, a poznato je da prekomeran kontakt sa sunčevim zracima može da bude okidač za ove promene.

 

 

Zbog toga se ljudima sklonim ovim promenama ili koji zbog porodične istorije imaju predispozicije za melazmu savetuje da izbegavaju sunce i da koriste kreme s visokim zaštitnim faktorom od UV zraka.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


BONUS VIDEO

Espreso anketa: Evropsko prvenstvo u fudbalu