muči ga nostalgija

Princ Hari traži kuću u Velikoj Britaniji? Nedostaje mu porodični dom, ali i još nešto, što se Megan neće svideti

Nakon što je morao da vrati Frogmore Kotidž vojvoda od Saseksa nije imao krov nad glavom u svojoj domovini 

PRINC HARI ŽELI DA PONOVO IMA DOM U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU foto: EPA / Tolga Akmen

Ako je suditi prema onome što prenose svetski mediji, Princu Hariju nedostaje porodični dom u Velikoj Britaniji. Nakon četiri godine boravka u Sjedinjenim Državama, nakon odricanja od kraljevskog statusa, najmlađi sin kralja Čarlsa III navodno želi da kupi kuću u Ujedinjenom Kraljevstvu.

 

- Kako vreme prolazi, Hariju nedostaju neki aspekti svog starog života u Velikoj Britaniji. On na prošlost gleda kroz ružičaste naočare - rekao je autor i stručnjak za kraljevska pitanja Tom Kvin.

 

U razgovoru za The Mirror, Kvin je spekulisao da Hariju nedostaju njegova vojska i stari prijatelji, koje praktično nije video otkako se preselio u Sjedinjene Države. Takođe se navodi i da se oni ne slažu najbolje sa njegovom suprugom Megan Markl.

 


Uprkos tome, prema Kvinovim rečima, „Hari je odlučan da pronađe svoj stalni dom u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je delimično razlog zbog čega ne odustaje od pravne borbe u kojoj zahteva da mu se dodeli obezbeđenje koje bi mu dok je u Britaniji garantovalo bezbednost".

 

Frogmore Kotidž


Rezidencija sa pet spavaćih soba od 7.000 kvadratnih metara, koja se nalazi u Home Parku u Vindzoru u Engleskoj, bila je poklon kraljice Elizabete II Hariju i Megan nakon njihovog braka. Međutim, kada su se vojvoda i vojvotkinja od Saseksa odrekli kraljevskog statusa i kraljevske porodice, morali su da vrate kuću.

VELELEPNO ZDANJE VIŠE NIJE U VLASNIŠTVU PRINCA HARIJA foto: Profimedia

Hari je o tome napisao u svojoj autobiografiji "Spare", rekavši da je će to zauvek smatrati svojim domom. Ipak, pokazalo se da je to nemoguće, pa princ sada traži mesto koje će biti njegov novi dom.

 

Princ i Megan dali su pozamašnu sumu za rekonstrukciju kuće 2019. Iako je posao u početku plaćen novcem poreskih obveznika, par je kasnije otplatio troškove sopstvenim prihodima.

PRINC HARI SADA POKUŠAVA DA PRONAĐE NOVI DOM U BRITANIJI foto: Profimedia

Kupovina kuće u Ujedinjenom Kraljevstvu samo je jedan od koraka koje je vojvoda od Saseksa preduzeo da uspostavi stalnu bazu u svojoj domovini. Još jedna duga borba je bio njegov zahtev da dobije automatsko obezbeđenje kad god poseti UK.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva ukinulo je pravo Harija i njegove porodice da automatski imaju obezbeđenje tokom svojih poseta. Princ je podneo i izgubio parnicu pred Višim sudom, ali se nedavno obratio Apelacionom sudu, nadajući se rešenju u njegovu korist.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Princ Hari je samo licemeran ili je stvarno glup?