ovo morate da znate

Džem, pekmez ili marmelada: Koja je razlika između ovih namaza i kako se pravi svaki od njih? (OSNOVNI RECEPT)

Krenula je sezona ukusnog voća, a vi ste krenuli da pravite džem, u stvari marmeladu, u stvari pekmez.... Ček, koja je razlika između ove tri slatke pikanterije?

DŽEM, PEKMEZ I MARMELADA NISU ISTOfoto: Shutterstock

Čim krenu sočni plodovi da se pojavljuju na pijacama, one prve, najčešće jedemo sveže, jer smo se nakon duge zime uželeli svežeg voća.

 

Kada ga se zasitimo u svežem obliku često se desi da nam voće stoji, počne da kopni, a na kraju se i pokvari, pa ga bacimo...

 

Ovo nikako ni jedna domaćica ne sme da dozvoli. Osim što zna da bude veoma skupo, pa nije baš preporučljivo bacati ga, voće može da se iskoristi na mnogo način.

Jedan od njih je pravljenje ukusnih kompota, džemova, marmelada, ali i ukusnih kolača. Ukoliko želite da neku tokom zime uživate u njegovom ukusu najbolje je napraviti džem, marmeladu ili pekmez... A znate li zapravo koja je razlika među njima.

 

Koja je razlika između PEKMEZA, DŽEMA I MARMELADE?

 

Domaćice u Srbiji najčešće prave pekmez. Ovaj voćni namaz se uglavnom pravi od kajsija ili šljiva, mada se može praviti i od drugih vrsta voća poput breskvi i jagoda.

 

Pekmez

 

Prilikom pravljenja pekmeza sa voća se uklanja ljuska, sitnimo ga što je to više moguće, tako da se dobije glatka smesa u kojoj nema tragova voća, koščica, krupnih komada... Sve je ustinjeno do tančina. U njega se ne stavlja velika količina šećera, već treba da ima slatkast, ne presladak ukus.

 

ZA PEKMEZ SE VOĆE MELJE I KUVA, NIJE MNOGO SLATKO foto: Shutterstock

Džem

 

Kada je priprema džema u pitanju, voće se ne melje toliko da bude potpuno glatka smesa. Neki čak vole da u džemu imaju komadiće voća, pa mnoge domaćice ostavljaju šljive recimo sa ljuskom, koja se posle kuva i ostaju komadići koji su veoma ukusni. U njega se stavlja velika količina šećera, a često je to pola pola, tj koliko voća toliko šećera.

 

Zahvaljujući velikoj količini šećera džem može da stoji i po nekoliko godina, što ćesto nije slušaj sa pekmezom. Za pripremu džema se može koristiti i bobičasto voće.

ZA DŽEM VOĆE MOŽE DA BUDE KRUPNIJE MLEVENOfoto: Profimedia

Marmelada

 

I na posletku,  marmelada. Za marmeladu voće se sitni još više nego za pekmez. Najbolje je da prođe kroz proces pasiranja, a onda se kuva, pa prilikom jela dobijate namaz koji je potpuno gladak. Marmelada je najfinije teksture. Ona je takođe gušća od pekmeza i džema. Često joj se dodaje pektin. Svetle je i glatke strukture. Može se pripremati i od mesa voća, ali i sa dodatkom ceđenog soka od tog istog voća. Iako kod nas nije tako česta, marmelada se pravi i od agruma.

VOĆE ZA MARMELADU SE PASIRA, PA KUVA foto: Profimedia

OSNOVNI RECEPT ZA DŽEM, PEKMEZ, MARMELADU

 

Prilikom kuvanja bilo kojeg od gore navedenih namaza postupak je sličan. Voće se mora dobro oprati,  oljuštiti, ukloniti koštice iz njega. Zatim se voće  usitni, i stavi u veliku posudu u kojoj će se kuvati nekoliko sati.

 

U zavisnosti od količine voća, dodajete i količinu šećeru, ali vodite računa, za pekmez je dovoljno 20% šećera (u odnosu na količinu voća). Nakon kuvanja, stavite dobijeni pekmez u prethodno sterilisane tegle, okrenite ih naopačke, i čuvajte pekmez na hladnom i suvom mestu.

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće