Sveti Sava je jedan od najvećih praznika koje vernici poštuju i prave tradicionalne svetosavske perece.
27. januara slavimo jedan od najvećih pravoslavnih praznika, Svetog Savu ili Savindan. Pored brojnih običaja i verovanja koji se vezuju za ovaj praznik, kao i to da se slavi kao školska slava, na ovaj dan domaćice u čast Svetog Save pripremaju perece.
Stari običaj pravljenje peciva na Svetog Savu poštuje se u znak zahvalnosti svecu što je olakšao mlevenje žita, te vernici pripremaju ukusna jela od brašna.
Sastojci
Testo:
- 700 g brašna
- 1/2 kocke (20 g) kvasca
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašike soli
- 3 dl mleka
- 1 dl ulja
- 1 jaje
Slani preliv:
- 50 g brašna
- 2 kašike soli
- 4 kašike vode
Priprema
- Napravite slani preliv tako što ćete umutiti brašno, so i vodu, bez grudvica.
- U mlakom mleku otopite kvasac. Pomešati brašno, so i šećer. Dodati jaje i ulje i mlekom umesiti glatko testo.
- Testo ostaviti da se odmara 30 minuta, zatim testo premesiti i podeliti na 10 delova.
- Svaki deo razviti i uviti u rolnicu i smotati kao perecu, staviti u vruću rernu na 220 stepeni i peći 10 minuta.
- Izvaditi iz rerne i preliti slanim prelivom, pa vratiti u rernu na još 10 minuta.
Bonus video
Patrijarh srpski Porfirije u Hramu Svetog Save na Vračaru povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja
( Glossy, M.R. )