Priprema ovog voćnog kolača je prilično jednostavna, a ukus takav da se češće pravi od bilo kog drugog kolača
Ovaj recept je dugo vremena bio omiljeni izbor za sve prilike, od porodičnih okupljanja do slavlja. Sa sočnim komadićima višanja uronjenim u mekanu, mirisnu smesu, ovaj kolač je osvojio srca mnogih svojom jednostavnošću i neodoljivim ukusom.
Uz svaki zalogaj, oživljava se sećanje na trenutke sreće i slatkih zadovoljstava.
Sastojci:
- 400 g višanja
- 250 g šećera
- 150 ml jogurta
- kesica vanilin šećera
- 20 g griza
- 4 jaja
- 250 g brašna
- 100 ml ulja
- šećer u prahu
- kesica praška za pecivo
Priprema:
- Prvo, umutite jaja dok ne postanu penasta masa. Dodajte šećer i vanilin šećer postepeno, mutite dok se sve lepo ne sjedini, a šećer se ne otopi.
- Nakon toga, dodajte jogurt u smesu i nastavite sa mućenjem. Lagano dodajte malo ulja dok mutite.
- Sada je vreme da dodate brašno, ali smanjite brzinu miksera. Dodajte brašno kašiku po kašiku, pa zatim prašak za pecivo. Nastavite mutiti dok se smesa ne sjedini, bez prisustva grudvica.
- Smesu sipajte u pleh koji ste prethodno podmazali uljem i posuli brašnom. Dimenzije pleha mogu varirati u zavisnosti od količine sastojaka. U ovom slučaju, dimenzije pleha su 25x35 cm.
- Očistite višnje od koštica i procedite višak soka. Zatim ih uvaljajte u griz. Ako nemate sveže višnje, kupovne mogu poslužiti.
- Naređajte višnje u pleh preko smese. Možete ih utisnuti u smesu ili ostaviti da vire na vrhu, prema vašem ukusu.
- Stavite kolač sa višnjama u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite oko 35 minuta.
- Kada je kolač pečen, pospite ga šećerom u prahu preko površine. Uživajte u svakom zalogaju ovog ukusnog kolača!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
( Glossy, T.M. )