LAGAN I PREUKUSAN

Pravi voćni kolač za svaku priliku: Starinska poslastica sa višnjama i jogurtom decenijama osvaja mnoga srca

Priprema ovog voćnog kolača je prilično jednostavna, a ukus takav da se češće pravi od bilo kog drugog kolača

Žuti kolač sa višnjama i jogurtomfoto: Shutterstock/Inga Nielsen

Ovaj recept je dugo vremena bio omiljeni izbor za sve prilike, od porodičnih okupljanja do slavlja. Sa sočnim komadićima višanja uronjenim u mekanu, mirisnu smesu, ovaj kolač je osvojio srca mnogih svojom jednostavnošću i neodoljivim ukusom.

 

Uz svaki zalogaj, oživljava se sećanje na trenutke sreće i slatkih zadovoljstava. 

 

Sastojci:

 

  • 400 g višanja
  • 250 g šećera
  • 150 ml jogurta
  • kesica vanilin šećera
  • 20 g griza
  • 4 jaja
  • 250 g brašna
  • 100 ml ulja
  • šećer u prahu
  • kesica praška za pecivo
     

 

Priprema:

 

  • Prvo, umutite jaja dok ne postanu penasta masa. Dodajte šećer i vanilin šećer postepeno, mutite dok se sve lepo ne sjedini, a šećer se ne otopi.
  • Nakon toga, dodajte jogurt u smesu i nastavite sa mućenjem. Lagano dodajte malo ulja dok mutite.
  • Sada je vreme da dodate brašno, ali smanjite brzinu miksera. Dodajte brašno kašiku po kašiku, pa zatim prašak za pecivo. Nastavite mutiti dok se smesa ne sjedini, bez prisustva grudvica.
  • Smesu sipajte u pleh koji ste prethodno podmazali uljem i posuli brašnom. Dimenzije pleha mogu varirati u zavisnosti od količine sastojaka. U ovom slučaju, dimenzije pleha su 25x35 cm.
  • Očistite višnje od koštica i procedite višak soka. Zatim ih uvaljajte u griz. Ako nemate sveže višnje, kupovne mogu poslužiti.
  • Naređajte višnje u pleh preko smese. Možete ih utisnuti u smesu ili ostaviti da vire na vrhu, prema vašem ukusu.
  • Stavite kolač sa višnjama u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite oko 35 minuta.
  • Kada je kolač pečen, pospite ga šećerom u prahu preko površine. Uživajte u svakom zalogaju ovog ukusnog kolača!

 

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video