Legenda kaže da su srpske domaćice kreirale recept za ovaj kolač
Ako ste pomislili da Mađarica ima veze sa Mađarskom, prevarili ste se - ovaj kolač je zapravo tradicionalni, starinski srpski specijalitet.
Dok svojim izgledom podseća na doboš tortu, recept za Mađaricu je autentično srpsko čedo.
Legenda kaže da su srpske domaćice kreirale recept za ovaj kolač inspirisane poslasticama kao što je pomentu doboš torta i žerbo kocke.
Sastojci za mađaricu:
100 g masti
600 g brašna
200 g šećera
kašićica sode bikarbone
prstohvat soli
2 jaja
1 čaša kisele pavlake
Fil:
400 g šećera
1 l hladnog mleka
100 g brašna
50 g kakaa u prahu
Glazura:
4 kašike ulja
200 g čokolade za kuvanje
Priprema:
- Prethodno zagrejte rernu na 180°C i pripremite dva velika pleha za pečenje sa papirom.
- U posudi utrljajte mast u brašno, dodajte sve suve sastojke, i pažljivo ih promešajte.
- Umutite jaja, pa ih dodajte smesi, zajedno sa pavlakom, dok ne dobijete masnu i tešku smesu koju možete lako razvaljati, a da se ne raspada.
- Zamesite testo i podelite ga na šest jednakih delova. Svaki deo testa razvaljajte u pravougaonik debljine oko 2 milimetra, prethodno posut brašnom.
- Pažljivo prenesite svaku koru na pleh za pečenje i pecite 5-8 minuta. Kore ne smeju potamneti, zato ih redovno proveravajte.
- U međuvremenu, pripremite fil tako što ćete pomešati šećer, kakao i brašno. U šerpu stavite da se kuva mleko sa ovom smesom, neprestano mešajući dok se ne zgusne.
- Nafilujte vrućim kremom svaku koru, pritiskajući ih nekim težim predmetom da se bolje spoje.
- Ostavite mađaricu da se ohladi na hladnom mestu, najbolje nekoliko sati ili preko noći.
- Pripremite glazuru tako što ćete rastopiti čokoladu na pari, dodati ulje, dobro promešati, pa preliti preko gornje kore.
- Nakon što se glazura ohladi, secite mađaricu na kocke i poslužite je.
Bonus video
( Glossy, T.M. )