PIŠKOTE I LAGANI FIL

Čokoladna, kremasta i FRANCUSKA: Obožavana Šarlota torta po originalnom receptu legendarnog kuvara

Francuski kuvar Antoan Karme je još u 18. veku smislio ovu elegantnu tortu koja je već decenijama omiljena poslastica na našim trpezama

Čokoladna šarlota torta sa piškotamafoto: Youtube/printscreen/Keyk

Šarlota torta, nastala u Sankt Peterburgu, zapravo je delo Francuza Antoana Karmea, čuvenog kuvara iz 18. veka. On je stvorio ovu elegantnu i ukusnu poslasticu koja je brzo postala popularna širom sveta.

 

Njegova Šarlot torta, koja spaja piškote i lagani fil, udomaćila se vremenom i na našim prostorima i postoji više recepata i varijanti ove savršene torte, a mi vam donosimo jedan od proverenih.

 

Sastojci za Šarlotu:

 

  • 1 kesica pudinga od čokolade
  • 2 pakvanja piškota
  • 2 jaja
  • 350 mililitara mleka
  • Želatin
  • 125 g šećera
  • 75g čokolade za kuvanje
  • 1 kesica vanili šećera
  • 75g seckanog badema
  • Par kapi ruma
  • 400 ml slatke pavlake
  • 2 kašičice kafe, u prahu
  • Voće po želji

 

Čolodana Šarlota tortafoto: Youtube Printscreen/Cooking Fantasies

Priprema:

 

  • Pomešati puding sa žumancima i malo hladnog mleka.
  • Preostalo mleko zagrejati sa šećerom i vanilinim šećerom dok ne provri, pa u njemu rastopiti čokoladu.
  • Dodati pripremljeni puding i kratko prokuvati.
  • Za pripremu krema - dodati bademe, kafu u prahu i oceđeni želatin (želatin je prethodno natopljen desetak minuta u hladnoj vodi).
  • Belanca umutiti u čvrst sneg i dodati u kremu i ostaviti da se smesa ohladi.
  • Neposredno pre nego što se masa spoji sa želatinom, dodati čvrsto umućenu pavlaku.
  • Piškote slagati u okruglom kalupu prečnika 22-24 cm, u krug i pokriti celu površinu kalupa.
  • Na piškote naneti krem, zatim ponoviti sloj piškota i krema dok se ne potroši sav krem.
  • Ostaviti tortu da se stegne, pa pažljivo ukloniti obruč kalupa.
  • Šarlotu možete ukrasiti umućenom pavlakom i željenim voćem.

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video