na brzinu

TAJNI SASTOJAK joj daje slast: Najbolji recept za PALENTU, neodoljiv doručak po svačijem ukusu

Palenta je uvek dobro rešenje za doručak na brzinu, a ako je pripremite na ovaj način dobijate još hranljiviji i ukusniji obrok kome je nemoguće odoleti.

Odličan recept za najukusniju brzu palentu za doručakfoto: Slava Galaka/Shutterstock

Proja je možda najpopularnije jelo od kukuruznog brašna, ali je palenta bez sumnje odmah iza nje na ovoj listi.


Jednostavna za pripremu, ukusna i zasitna, palenta je nezaobilazan brzi doručak u mnogim domaćinstvima, a najbolje od svega je to što ne morate dodavati druge sastojke da biste dobili fenomenalno jelo gotovo za samo nekoliko minuta.


Međutim, ako odlučite da je malo obogatite, ovaj recept će vam se dopasti zbog njegovog glavnog tajnog sastojka – propržene i sitno sečene slanine, koja daje odličan miris i ukus. Dodajte tome i mrvljeni sir i možete biti sigurni da niko neće ostati praznog stomaka!

Palenta sa slaninom i sirom

 

Na kraju možete ukrasiti palentu listićima slaninefoto: denio109/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 500 g palente
  • 100 g sitno seckane slanine
  • 1,5 l vode
  • 1 kašika masti
  • 150 g sira
  • 1/2 kašičice soli
  • ulje po potrebi


Priprema

 

  1. Sipajte vrlo malo ulja na dno šerpe, pa kad se ugreje, na njemu propržite sitno seckanu slaninu. Potom je izvadite i stavite na papirni ubrus, koji treba da upije višak masnoće.
  2. Zatim nalijte vodu u šerpu, pa dodajte mast i so i zagrejte do ključanja. Nakon toga sklonite s vatre i smanjite temperaturu na tihu do srednju (nikako najvišu).
  3. Sipajte palentu malo po malo, uz mešanje, pa vratite na šporet i neprestano mešajte sve dok se ne zgusne.
  4. Potom umešajte prženu slaninu i mrvljeni tvrdi sir, sve dobro promešajte, pa sipajte u činije ili tanjire u kojima ćete servirati palentu.
  5. Možete ukrasiti listićima slanine po želji.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako se prave popeci?