Veganska kuhinja nudi nam mnogo interesantnih recepata bez sastojaka životinjskog porekla, a ove pljeskavice ukusnije su hranljivije i od onih od tikvica
Da biste uživali u izdašnim i zasitnim pljeskavicama, nije neophodno meso, već vam mogu poslužiti i namirnice koje su zahvaljujući velikom udelu proteina odlična zamena za meso.
Jedna od njih je sočivo, mahunarka poznata po bogatom nutritivnom sastavu. Pored toga što obiluje proteinima, sočivo je poznato i po zdravim mastima, ugljenjim hidratima, vlaknima, zatim fosforom, kalijumom, folatima, gvožđem, manganom, tijaminom, vitaminom B6...
Dodajte im povrće, peršun i začine i čeka vas obrok za pamćenje!
Posne pljeskavice od sočiva
Sastojci:
- 150 g crvenog sočiva
- 240-300 ml bujona od povrća (može i voda)
- 1 mala crvena paprika (oko 90 g)
- 1 glavica crnog luka (oko 90 g)
- 2 velika čena belog luka
- 4 kašike brašna
- 1 kašika mlevenih čia semenki
- 3 kašike svežeg peršuna
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1/2 kašičice soli
- biber po ukusu
- ulje za prženje
Priprema
- Isperite crveno sočivo, pa skuvajte u bujonu ili u vodi (ako koristite vodu, posolite je). Kad provri, ostavite da se krčka oko 15 minuta, odnosno dok ne omekša delimično se ne raspadne. i tečnost ne ispari.
- Zagrejte malo ulja na tiganju i dodajte sitno seckan crni luk, beli luk i biber, pa pržite na srednjoj vatri nekoliko minuta, dok ne postane staklast. Dodajte crvene paprike i pržite još koji minut.
- Kad izvadite sočivo iz šerpe, pa stavite u blender i dodajte pripremljen luk. Dodajte začine po ukusu, zatim peršun, čia semenke i brašno, pa blendajte dok se ne sjedini. Ne preterujte jer vam ipak treba malo teksture.
- Nauljenim rukama oblikujte pljeskavice, a ako se teško prave, dodajte još malo brašna.
- Pržite ih u dobro zagrejanom ulju, s obe strane, po tri minuta sa svake, dok ne dobije lepu zlatnobraon nijansu.
Poslužite uz krompir, pirinač ili grašak, umak po izboru i obavezno salatu.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako da posna trpeza bude još ukusnija?