(recept)

Uz ovaj tajni sastojak nećete primetiti da nema mesa: POSNE PLJESKAVICE idealne za porodični ručak

Veganska kuhinja nudi nam mnogo interesantnih recepata bez sastojaka životinjskog porekla, a ove pljeskavice ukusnije su hranljivije i od onih od tikvica

 


Posne pljeskavice sa povrćemfoto: myViewPoint / Alamy / Alamy / Profimedia

Da biste uživali u izdašnim i zasitnim pljeskavicama, nije neophodno meso, već vam mogu poslužiti i namirnice koje su zahvaljujući velikom udelu proteina odlična zamena za meso.


Jedna od njih je sočivo, mahunarka poznata po bogatom nutritivnom sastavu. Pored toga što obiluje proteinima, sočivo je poznato i po zdravim mastima, ugljenjim hidratima, vlaknima, zatim fosforom, kalijumom, folatima, gvožđem, manganom, tijaminom, vitaminom B6...


Dodajte im povrće, peršun i začine i čeka vas obrok za pamćenje!

Posne pljeskavice od sočiva

 

Sastojci:

 

  • 150 g crvenog sočiva
  • 240-300 ml bujona od povrća (može i voda)
  • 1 mala crvena paprika (oko 90 g)
  • 1 glavica crnog luka (oko 90 g)
  • 2 velika čena belog luka
  • 4 kašike brašna
  • 1 kašika mlevenih čia semenki
  • 3 kašike svežeg peršuna
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1/2 kašičice soli
  • biber po ukusu
  • ulje za prženje


Priprema

 

  1. Isperite crveno sočivo, pa skuvajte u bujonu ili u vodi (ako koristite vodu, posolite je). Kad provri, ostavite da se krčka oko 15 minuta, odnosno dok ne omekša delimično se ne raspadne. i tečnost ne ispari.
  2. Zagrejte malo ulja na tiganju i dodajte sitno seckan crni luk, beli luk i biber, pa pržite na srednjoj vatri nekoliko minuta, dok ne postane staklast. Dodajte crvene paprike i pržite još koji minut.
  3. Kad izvadite sočivo iz šerpe, pa stavite u blender i dodajte pripremljen luk. Dodajte začine po ukusu, zatim peršun, čia semenke i brašno, pa blendajte dok se ne sjedini. Ne preterujte jer vam ipak treba malo teksture.
  4. Nauljenim rukama oblikujte pljeskavice, a ako se teško prave, dodajte još malo brašna.
  5. Pržite ih u dobro zagrejanom ulju, s obe strane, po tri minuta sa svake, dok ne dobije lepu zlatnobraon nijansu.

Poslužite uz krompir, pirinač ili grašak, umak po izboru i obavezno salatu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


BONUS VIDEO

Kako da posna trpeza bude još ukusnija?