Do pre dvadesetak godina ona je bila na trpezi bar jednom nedeljno, a osim što je veoma ukusa ona je i zasitna tako da vas može držati sitima satima
Jedno od najlepših starinskih jela, čuvena cicvara, bila je nešto bez čega se nije moglo. Pred odlazak na njivu, u polje ili nadnicu, znalo se da mora dobro da se doručkuje.
Domaćice su tada spremale hranu koju su imale u svojim domovina, a kukuruzno brašno je definitivno uvek bilo dostupno u ostavama. Zbog toga je često na stolu bila cicvara, kao jelo kojem su se svi radovali.
Budući da se u nju stavlja punomasni sir i kajmak, ne čudi što je satima držala sitima one koji su je obožavali. Ako ste i vi ljubitelj cicvare brzo spremite sve sastojke i uživajtu u ukusu koji vraća u detinjstvo i budi apetit.
Sastojci:
- 200 ml vode
- 200 ml mleka
- 200 g kajmaka
- 500 g punomasnog tvrdog sira
- 8 kašika kukuruznog brašna
Priprema:
Vodu i mleko stavite u šerpu i stavite da se ugreje. Potom dodajte sir i kuvajte. Kada tečnost počne da ključa, počnite da sipate brašno neprekidno mešajući, a po potrebi dodajte još 2 kašike. Mešajte dok se masa ne izjednači. Dodajte kajmak i nastavite da mešate još 10 minuta.
Posolite, i kuvajte dugo, sve dok masa ne počne da se razvlači i dok se od testa ne odvoji masnoća. Kad se odvoji masnoća sa strane to je siguran znak da je cicvara kuvana. Prijatno!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
Najlepši recept za pileća krilca