neodoljivo zadovoljstvo

Za tili čas, bez mnogo muke, pun pleh kolača: Recept za najlepše posne ledene kocke bolje od originala

0

I tokom posta uživajte u ukusnom dezertu koji mami uzdahe i jednostavan je za pripremu 

NAJUKUSNIJE POSNE LEDENE KOCKE
NAJUKUSNIJE POSNE LEDENE KOCKE foto: SHUTTERSTOCK

Vaskršnji post uveliko traje i sada smo već u fazi kada nam se jedu ukusni, kremasti slatkiši, najpribližniji onim mrsnim, sa puno krema i čokolade.

 

Ako ste i vi u iskušenju da smažete neko ukusno parče torte napravite posne ledene kocke i oduševite sve. Uživajte u ukusnom biskvitu koji se topi pod nepcima.

 

I da naglasimo, odmah napravite duplu meru, jer znajte, svi će tražiti repete i jedna mera će vam biti malo.

Kora:

 

  • 200 g brašna
  • 200 ml biljnog mleka
  • 100 ml ulja
  • 4 kašike šećera
  • malo rendane kore od limuna (organske)
  • 200 g džema od kajsije 
  • 4 kašike kakao praha
  • pola praška za pecivo 

 

Priprema: 

 

Mokre sastojke spojiiti u jednoj činiji i izmešati. Zatim dodati suve sastojke i izmešati. Smesu staviti u pleh i peći 20 minuta. 

NAJUKUSNIJE POSNE LEDENE KOCKE
NAJUKUSNIJE POSNE LEDENE KOCKE foto: Shutterstock/Beliphotos

Preliv:

 

  • 200 ml vode
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike kakaa

 

* sve zajedno prokuvati 

Fil:

 

  • 1 l biljnog mleka
  • 10 kašika gustina
  • 5 kašika šećera
  • 250 g margarina
  • vanilin šećer

 

Priprema:


Polovinu mleka i šećer sipati u šerpu i staviti da se ugreje, zatim dodati gustin koji ste prethodno razmutili u drugoj polovini mleka i sve spojiti zajedno i kuvati kao puding. Dodati i šećer. Kuvati 2,3 minuta uz stalno mešanje na tihoj vatri. Skloniti sa šporeta i pustiti da se malo prohladi,pa dodati margarin sobne temperature i još malo umutiti žicom.


Fil staviti preko kore koju ste izbockali i natopili sirupom. Zatim namazati fil i staviti u frižider da se hladi.

Glazura:

 

  • 100 g posne crne čokolade
  • 100 g margarina
  • 50 ml vode
  • 2 kašike kakaa

 

Priprema:


Čokoladu, margarin, vodu staviti u šerpu da se otopi. Preliti preko fila i staviti da se ohladi. Najbolje je da ostane celu noć, ali i ako ne izdržite već posle 3,4 sata ga možete seći.

 

Bonus video:

Da li biste probali slatko od slanine?

 

makonda-tracker