njeno iskustvo

Isprva je mislila da ima drugačiji problem! Hale Beri podelila NEUGODNI SIMPTOM perimenopauze koji može snaći bilo koga

Hale Beri je imala jedan neprijatan simptom koji su i njeni doktori pogrešno protumačili, a nije joj bilo jednostavno u tom momentu.

Hale Beri ne krije kako je za nju krenula perimenopauzafoto: Matt Baron / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oskarovka Hale Beri podelila je svoje iskustvo s perimenopauzom i prvim simptomom koji je osetila — i potpuno pogrešno ga protumačila.

 

Čuvena glumica govorila je o ženskom zdravlju na samitu u Los Anđelesu, u društvu prve dame Amerike, Džil Bajden, gde se prisetila veoma neugodnog simptoma, za koji nije isprva znala šta znači.

 

57-godišnja glumica otkrila je da je osetila "ekstreman bol" nakon intimnog odnosa sa momkom Vanom Hantom.

 

Kada je otišla kod doktora, oni su najpre mislili da je reč o najgorem slučaju herpesa na koji su naišli! Hale i Van Hant su radili testove na seksualno prenosive infekcije, ali testovi su bili negativni i pokazali da to ipak nije slučaj.

 

Shvatila sam da je to zapravo simptom perimenopauze — otkrila je Hale Beri Džil Bajden i ostalim gostima, prenosi Page Six pisanje Hollywood Reporter-a.

 

Moja doktorka to nije znala i nije me priprmila na to. Tad sam znala da moram da koristim svoju platformu i da ja načinim tu promenu i razliku koja će pomoći drugim ženama.

 

Glumica je priznala da je u to vreme njen "ego" govorio da će preskočiti celu menopauzu.

 

— Dobro sam, zdrava sam, sredila sam svoj insulin i vodim računa o dijabetesu još otkako sam imala 20 godina — objasnila je ona.

 

Iako je prvo mislila da ima vaginalni herpes, ispostavilo se da je Hale Beri osetila prvi simptom perimenopauzefoto: Humberto Carreno / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Šta je perimenopauza?

 

Predmenopauza je period u kom nema simptoma ― menstrualna krvarenja se javljaju normalno i u takozvanim ste reproduktivnim godinama. Iako dolazi do promena u radu hormona, nema primetnih razlika u telu.

 

S druge strane, tokom perimenopauze javljaju se prvi simptomi menopauze, najpre u vidu neredovnih menstruacija, ali ima žena koje prolaze perimenopauzu bez jasnih znakova.

 

Menopauza i perimenopauza mogu biti izazovan period u životu ženefoto: nelzajamal/Shutterstock

Mogli biste da primetite prve znakove da će nastupiti menopauza i godinama ranije, kada se događa tzv. perimenopauza, period koji traje više godina pre nego što nastupi i poslednje menstrualno krvarenje. Tada se događaju brojne promene u organizmu žene, a na prvom mestu se odnose na rad hormona.

 

Simptomi perimenopauze mogu biti brojni, a uključuju, osim neredovnih menstruacija, i valunge, poremećaje sna, promene u libidu, raspoloženju, zaboravnost, vaginalnu suvoću...

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Šta se ženama događa tokom menopauze?