Posne kiflice, slatke ili slane, odličan su izbor u danima posta za celu porodicu.
Ako postite, a volite da jedete slane đakonije, onda su, pored pita i mafina, posne kiflice odličan izbor za doručak ili večeru za celu porodicu.
Isprobajte jeftine recepte za slane i slatke kiflice koje možete jesti tokom celog posta, a svakako su preukusne i za one koje ne poste.
3 recepta za posne kiflice
Posne kiflice sa ajvarom
Sastojci:
- 20 gr kvasca
- kašičica šećera
- 500 g brašna + kašičica brašna
- 200 ml tople vode
- 3 kašike ajvara
- 100 ml ulja
- prstohvat soli
- posni majonez
- susam
Priprema:
- Kvasac izmrvite i dodajte kašičicu šećera, kašičicu brašna i malo odvojene tople vode i sačekate da nadođe.
- U drugoj posudi pomešajte brašno, so, ajvar, vodu, ulje i smesu sa kvascem.
- Mesite testo, pa ostavite tridesetak minuta da odstoji.
- Testo premesite rukama, pa oklagijom razvucite.
- Presecite krug testa na polovine, pa na četvrtine i tako redom dok ne dobijete 16 trouglića.
- Urolajte trougliće u kiflice, pa ostavite još pola sata da odmore.
- Premažite ih potom posnim majonezom i susamom po želji.
- Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumene.
Posne kiflice sa džemom
Sastojci:
- 20 g kvasca
- 500 g brašna + kašičica brašna
- kašičica šećera
- 230 ml vode
- 70 ml ulja
- 50 g šećera + šećera u prahu
- džem
- prstohvat soli
Priprema:
- Izmrvite kvasac u činiji, pa dodajte kašičicu brašna, šećera i malo tople vode, pa to promešajte.
- U drugoj posudi pomešajte brašno, ulje, ostatak vode, so i mešavinu od kvasca. Dodajte i šećer i mesite testo.
- Ostavite da odmori tridesetak minuta.
- Potom, testo premesite i razradite na radnoj površini, rukama i oklagijom.
- Presecite krug testa na polovine, pa na četvrtine i tako redom dok ne dobijete 16 trouglića.
- Stavite malo džema u ugao svakog trouglica, pa rolajte u kiflice i ređajte na pleh.
- Premažite uljem i pecite oko pola sata na 200 stepeni.
- Pospite ih šećerom u prahu kad su pečene.
Posne kiflice s tunjevinom
Sastojci:
- 500 g brašna
- kocka svežeg kvasca
- 130 g posnog margarina
- 80 ml gazirane vode
- 180 ml vode (mlake)
- 150 ml ulja
- 150 g tunjevine iz konzerve
- praziluk
- kašičica soli
- kašičica šećera
- susam
Priprema:
- U malo mlake vode izmrvite kvasac, dodajte šećer, lepo razmutite i ostavite na 10 minuta da naraste.
- Potom dodajte brašno, mineralnu vodu, mlaku vodu, so i ulje i mesite sve dok ne dobijete fino i glatko testo. Ostavite da odstoji 30 minuta.
- Prebacite na pobrašnjenu površinu. Testo podelite na četiri lopte, pa svaku razvucite i isecite na jednake trouglove.
- Sitno iseckajte praziluk, pa uzimajte malo po malo, mešajte s tunjevinom, time filujte kiflice i ređajte ih po plehu obloženom pek papirom.
- Posni margarin iseckajte na kockice, pa njih rasporedite po kiflicama i ostavite da ih da nadođu još malo, oko 15 minuta. Pospite susamom po ukusu.
- Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
TEK SMO 2016. GODINE SPOZNALI PUNU BLAGODAT POSTA Teolog pred Veliki časni post: Suština spasenja je u suzdržavanju od hrane