Pogačice od kukuruznog brašna uvek su dobrodošle na našim trpezama, a u Venecueli, Kolumbiji i Panami prave se nadaleko poznate
Arepe su mekane pogačice od kukuruznog brašna koje se hiljadama godina prave na teritoriji današnje Kolumbije, Paname i Venecuele.
Za to se koristi specijalno brašno – areparina ili masarepa kukuruzno brašno, a tada može da se pravi samo s vodom i solju. Međutim, s običnim kukuruznim brašnom se tako neće postići željeni rezultat, pa ako koristite njega, jer do masarepa brašna nije lako doći u Srbiji, obavezno mu dodajte i mlečne proizvode kako biste dobili mekano i sočno pecivo koje se ne mrvi.
Venecuelanske arepe su uglavnom manje i deblje, dok se u Kolumbiji prave slađe, tanje i punjene sirom.
Ako ih pripremite po našem receptu, možete ih služiti i uz slatko i uz slano, a ukus će im biti fenomenalan.
Arepe
Sastojci:
- 600 ml tople vode
- 350 g kukuruznog brašna (u originalnom receptu masarepa, ali ga možete zameniti običnim)
- 50 ml mleka
- 30 g maslaca
- 150 g rendanog sira
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- ulje po potrebi
Priprema
- U velikoj činiji pomešajte kukuruzno brašno, šećer i so, pa tome dodajte rendani sir, idealno punomasni, i mešajte dok se ne sjedini.
- Dodajte, uz neprestano mešanje, mleko i vodu i mešajte dok ne dobijete lepljivo testo, pa dodajte i maslac i promešajte varjačom. Ostavite da odstoji oko pet minuta (nepokriveno).
- Podelite testo na deset jednakih kugli, pa ih spljoštite tako da napravite pogačice visoke ne više od 1,5 cm.
- Zagrejte ulje u tiganju, pa pecite oko tri minuta, okrenite, pa pecite još toliko. Trebalo bi da dobiju finu zlatnobraon nijansu.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Srpska proja na listi najboljih hlebova sveta