recept za sve

Od 5 sastojaka ručak za 6 ljudi! FRITATA po receptu Džejmija Olivera je najukusniji i najjednostavniji ručak bez mesa

Recepti Džejmija Olivera omiljeni su širom sveta, a isprobajte fritatu na njegov način.

Ukusna fritata po recepturi Džejmija Oliverafoto: DronG/Shutterstock

Jaja čine savršenu osnovu za mnoga jela, a preukusna fritata je idealan izbor za obrok!

 

Slavni kuvar Džejmi Oliver podelio je u svojoj knjizi "5 mediteranskih sastojaka" recept za fritatu od svega pet sastojaka, a on je odlučio da ubaci papriku, luk, krompir, jaja i potočarku.

 

Inspirisana obožavanom španskom tortiljom, ova hibridna tortilja-fritata je pravi dar, a kad budete iskusni u ovoj metodi spremanja, ubacite i grašak, artičoku, pečurke — napisao je Oliver.

 

Uz navedene sastojke, ovom jelu treba ukupno sat vremena da se spremi i može da se posluži za šestoro ljudi.

 

 

Fritata po receptu Džejmija Olivera

 

Sastojci:

 

  • jedan luk
  • kilo krompira
  • 5 većih jaja
  • pola tegle (oko 460 grama) pečenih crvenih paprika
  • 80g potočarke

 

Priprema:

  1. Oljuštite luk i krompire, pa ih naseckajte na sitno i sipajte zajedno u činiju. U tiganj (24cm) sipajte maslinovo ulje, zagrejte na srednjoj temperaturi, pa sipajte krompir i luk.
  2. Džejmi preporučuje da se još ne začinjava u ovoj fazi, jer će to isušiti krompire, pa kaže da se nežno uprže oko 25 minuta, uz povremeno mešanje. Kad je gotovo, povrće treba da bude uglavnom bez boje.
  3. Ostavite da se ohladi, a za to vreme umutite jaja i dodajte uprženi miks, pa umešajte nežno i ostavite oko pet minuta.
  4. Krompir će krenuti da upija jaja i fomiraće se mehurići.
  5. Osušite i naseckajte paprike, pa ih dodajte u miks i začinite solju i biberom.
  6. Zagrejte rernu na 160 stepeni, a za to vreme u tiganj sipajte još malo ulja, stavite ga na nisku temperaturu i vratite miks u tiganj na oko 5 minuta.
  7. Stavite ga da se zapeče u rerni desetak minuta.
  8. Ostavite još pet minuta u vrućoj rerni, pa nožem odvojte fritatu od ivica
  9. Džejmi kaže da je onda brzo prevrnete, uz pomoć tanjira ili ravne tacne, pa poslužite s malo soli i potočarkom, toplo i hladno.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept