klasika

Lepše od mokasina, pristupačne i IDU UZ SVE! Šik ravne cipelice iz ženskih snova obeležiće 2024. godinu

Kakve će se cipele nositi ove godine, pitate se? Kako prognoziraju modni znalci, tokom 2024. vraćamo se klasici, ali je nećemo kombinovati samo s odelima. Naprotiv!

Kakve će se cipele nositi 2024. godine?foto: photo-lime/Shutterstock

Proteklih godina mokasine su ubedljivo bile najpopularniji model ravne obuće, kako za svakodnevne prilike, tako i za one svečanije, a sada bi jedan stari, provereni i pouzdani par cipela mogao da ih zameni.


Novi trend pokrenula je Mijuča Prada, pod okriljem porodičnog brenda Prada, a reč je o obući koja izgleda vrlo šik i pruža izgledu notu ozbiljnosti.


U pitanju su tzv. zumbane cipele, model poznat još i kao brogue, koji se već decenijama često vraća u modu, a najuticajnije influenserke i trendseterke nosiće ih tokom 2024. na razne načine!

Šta su zumbane cipele?


Danas se ovaj model uglavnom vezuje za mušku modu, ali on i te kako ima zapaženo mesto u ženskim kolekcijama.

 

Zumbane cipelefoto: glebchik/Shutterstock

Brogue cipele potiču iz Irske i Škotske i najpre su napravljene za rad u polju, a poljoprivrednicima su bile praktične zbog rupica u dizajnu, koje su služili kao odvod za vodu i blato koji su se nakupljali u cipelama tokom rada. Upravo su po tome i dobili ime – od galske reči brog, što bi moglo da se prevede kao "zaštita za nogu".

 

Sara Barton za Alexander McQueen predlaže kombinaciju zumbanih cipela i džinsafoto: FashionPPS / Zuma Press / Profimedia

Vremenom se njihov izgled menjao, usavršavao i postale su luksuzne cipele koje se vezuju za otmenost i poslovni stil, ali neka vas to ne zavara – možete ih nositi i uz farmerke, i uz mini-suknje, kao i uz klasična odela.

 

Brogue cipele u kolekciji modne kuće Tod'sfoto: x / Avalon / Profimedia

Brojne modne kuće predstavile su ih u svojim novijim kolekcijama, a Sara Barton, nekadašnja dizajnerka modne kuće Alexander McQueen obožava da ih kombinuje sa džinsom, dok italijanski brend Tod's predlaže da ih nosimo s elegantnim pantalonama visokog struka.

 

Zumbane oksford cipele za ženefoto: Misha Beliy/Shutterstock

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Maison Margiela mary jane cipele