Kako od svega nekoliko sastojaka koje verovatno imate u kući napraviti novu poslasticu za pamćenje? Jednostavnije nego što mislite!
Takozvani "siromahovi recepti" veoma su popularni na američkim food blogovima jer nam omogućavaju da maksimalno iskoristimo sastojke koji se već nalaze u svakoj kuhini. Uglavnom bez previše truda!
Jedan od takvih recepata je prošle godine podelila Meri En Benzon, koja je na sajtu All Recipes objavila kako napraviti tzv. siromahovu tortu.
U pitanju je recept za domaći slatkiš koji je nasledila od bake, a potiče još izu tridesetih godina prošlog veka. Zahvaljujući suvom grožđu, ovo je idealna domaća poslastica za zimske dane, a pravi se očas posla!
Recept za siromahovu tortu
Sastojci:
- 2 šolje suvog grožđa
- 2 šolje vode
- 1 šolja šećera
- ¾ biljne masti (možete iskoristiti margarin)
- 3 šolje brašna
- 4 kašičice mlevenog cimeta
- 2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica muskatnog oraščića
- 1 kašičica mlevenih karanfilića
- 1 kašičica soli
Priprema
- Uključite rernu na 180 stepeni. Obložite posudu za pečenje pek-papirom.
- Pomešajte u šerpici suvo grožđe, vodu, šećer i biljnu mast ili margarin, pa zagrejte do ključanja i potom kuvajte oko tri minuta. Sklonite s vatre i ostavite da se hladi.
- Pomešajte brašno, cimet, sodu bikarbonu, muskatni oraščić, karanfilić i so u velikoj činiji.
- Kada mešavina sa suvim grožđem ogladi, dodajte u to suve sastojke i mešajte dok se ne sjedini lepo.
- Prebacite u posudu za pečenje, pa pecite u zagrejanoj rerni 30-40 minuta.
Dodatni savet
Pazite da se ne prepeče jer će onda biti presuvo, pa obavezno provedite posle oko pola sata da li čačkalica zabodena u sredinu kolača izlazi čista. Ako je to slučaj – gotovo je!
Po želji možete preko posudi kokosovo brašno ili šećer u prahu.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako napraviti neodoljive puslice?