odlična ideja

"Imate osećaj da je sarma s mesom, a nije!" Božanstvene POSNE SARMICE po receptu Slavice Rokvić

Sočne, zasitne, dekorativne, ove sarme koje je osmislila Slavica Rokvić savršen su dodatak svakoj posnoj trpezi

Posne sarmice od zelja (ILUSTRACIJA)foto: mady70/Shutterstock

Slavica Rokvić, supruga pokojnog Marinka Rokvića i majka pevača Nikole i Marka Rokvića, poznata je kao odlična domaćica i vrsna kuvarica, koja neretko na društvenoj mreži Instagram deli svoje tajne s pratiocima.


Ona nam je do sad otkrila mnogo interesantnih recepata, a najpopularniji su oni za posna jela, koji nam mogu biti od koristi tokom Božićnog posta i dok planiramo trpezu za Badnji dan.


Jedan od najzapaženijih posnih recepata jeste onaj za posne sarmice koji je osmislila Slavica Rokvić, a podelila ga je još pre nekoliko godina.

Ponekad sama sebe iznenadim jer ideje neprestano kruže u mojoj glavi. Ova rapsodija boja, ukusa i sudar klasike i mašte urodili su plodom. Posne sarmice od zelja, napravljene u zanosu kada pustim mašti na volju – napisala je Slavica na Instagramu. – I nastupa oduševljenje svih čula, mirisa, ukusa i vidnog polja zbog kolorita i spajanja raznog povrća u jednu ukusnu notu. Da li ste raspoloženi da probate da napravite nešto slično?

 

Posne sarmice od zelja po receptu Slavice Rokvić, ukrašene ljubičicamafoto: rokvic.slavica/Instagram

Posne sarmice od zelja po receptu Slavice Rokvić


Sastojci:

 

  • zelje
  • povrće: ljubičasti batat, šargarepa, praziluk, krompir, tikvica...
  • žitarice: proso, heljda, ječam
  • pirinač kočanski
  • kuvani paradajz
  • začini


Priprema

  1. Zelje očistiti i preliti vrelom vodom.
  2. Izdinstati praziluk, a ostalo povrće isečeno na žilijen tj. tračice dodati i dinstati zajedno. Posebno skuvati žitarice i pirinač, pa sve sjediniti. Dodati začine po želji, kurkumu obavezno, biber..
  3. Uviti u zelje i praviti sarmice. Ređati u šerpu.
  4. Napraviti malo bešamel sosa na ulju, bez putera i mleka, s vodom. Dodati u sarmice i doliti paradajz kuvani i malo vodice, lovorov list.
  5. Kuvati na tihoj temperaturi.

 

Posne sarmice od zelja po receptu Slavice Rokvićfoto: rokvic.slavica/Instagram

Kako je objasnila gospođa Rokvić, ona ne voli da zapeče ove sarmice jer se tako previše isuše.


Ukus nesvakidašnji, imate osećaj da je sarmica s mesom, a nije. Kada servirate u tanjir, pospite sa cvetovima divlje ljubičice. Iznenadite sebe i svoje ukućane. Probajte sami neko svoje nesvakidašnje jelo da spremite. Upustite se u igru bez granica. Prijatno, radujte se istražujući i stvarajući – poručila je.

 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako Neda Ukraden savija sarme