omiljena poslastica

Starinski recept za BOMBA TORTU, kraljicu praznične trpeze: Omiljeni jugoslovenski dezert u jednostavnijoj varijanti

Jedna od omiljenih torta bivše Jugoslavije sada je ponovo tu i sa svakim zalogajem vraća u detinjstvo 

RECEPT ZA BOMBA TORTU foto: Shutterstock / Mapa kulture

Praznici su tu i sve domaćice već uveliko planiraju šta je to što će se na njoj naći tokom najlepših dana, Nove godine i Božića. Okupljanje porodice zahteva da se pomalo potrudimo i učinimo da se uživa svim čulima, a ako želite da napravite svojim ukućanima poslasticu koja će ih vratiti u detinjstvo ona ste na pravom mestu.

 

Bomba torta je jedna od onih koje su naše majke i bake često pravile, jer su izuzetno ukusne, a sastojci su takvi da nećete potrošiti pravo bogatstvo na nju.

Osim toga, ova poslastica nije teška za pripremu i ne zahteva mnogo vremena što je zaposlenim ženama i te kako važno. Dakle, da pređemo na stvar, pratiti uputstva za pripremu i uživajte u njoj svim čulima. 

 

Sastojci za koru:

 

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašikica praška za pecivo

 

Sastojci za fil:

 

  • 250 g maslaca ili margarina
  • 300 g mlevenog keksa
  • 200 g mlevenih oraha
  • 6 žumanaca
  • 150 ml gustog soka od breskve
  • 200 g šećera

 

Sastojci za šne od belanaca:

 

  • 6 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 6 kašika šećera za karamel

 

RECEPT ZA NAJUKUSNIJU BOMBA TORTU foto: Michelle D. Milliman/Shutterstock

Priprema kore:


Umutite jaja i šećer dok ne postanu penasti.
Postepeno dodajte mlevene orahe uz lagano mešanje, a zatim i brašno i prašak za pecivo. Ispecite ovu koru u kalupu prečnika 27 cm na 180 stepeni Celzijusa oko 20 minuta. Nakon pečenja, izvadite je iz kalupa i ostavite da se ohladi.

 

Priprema fila:


Na pari, umutite žumanca i šećer dok ne dobijete svetlu i gušću smesu. Držite na pari još oko 5 minuta uz lagano mešanje, zatim skinite sa pare i ostavite da se ohladi.


Penasto umutite maslac i dodajte ohlađenu smesu od žumanaca, keks, orahe i sok od breskve. Sve dobro izmešajte i stavite preko ohlađene kore.

Priprema šnea od belanaca:


Umutite belanca u čvrst sneg tako što ćete postepeno dodavati šećer i mutiti dok ne dobijete čvrstu masu.
U posebnom sudu, istopite 6 kašika šećera kako biste napravili karamel. Pazite da ne izgori, koristite umerenu temperaturu.


Vruć i tečan karamel polako sipajte u sneg od belanaca dok neprestano mutite mikserom na najvećoj brzini. Nakon dodavanja karamela, mutite još oko 2-3 minuta. Ovaj šne od belanaca odmah stavite preko torte.

 

Bonus video:

Recept za božićne puslice