PUN POGODAK

Za PRAZNIKE će vam i DUPLA MERA biti knap: Najlepši RECEPT za LEDENE KOCKE koje mogu da jedu i oni koji POSTE

0

I tokom posta se može uživati u savršenim dezertima bez jaja i mleka, a ovo je jedan od tih 

LEDENE KOCKE RECEPT POSNI
LEDENE KOCKE RECEPT POSNI foto: Shutterstock / Mihailo Petrovic 993

Tokom praznika često imamo mnogo obaveza, pa nam spremanje praznične trpeze može biti veliki i stresan posao. Ako ipak ne želite da provedete sate i sate u kuhinji pored šporeta okrenite se nekim brzim receptima za specijalitete u kojima se uživa svim čulima.

 

Ukoliko postite ili vam u goste dolazi neko ko posti tada je posao još veći, jer morate i njemu nešto pripremiti. Upravo zbog toga što smo želeli da domaćicama olakšamo muke doneli smo vam recept za posne ledene kocke, koje su podjednako ukusne kao i one sa jajima, mlekom i drugim mrsnim sastojcima. 

 

Osim što su posne veoma brzo se prave, pa će biti čest izbor već nakon što ih prvi put probate, čak i onda kada nije post.

 

Potrebno je za koru:

 

  • 1 čaša brašna (200 ml)
  • 1 čaša šećera
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 3 supene kašike ulja
  • 1 čaša kisele vode
  • 2 supene kašike kakaoa

 

Za sirup:

 

  • 1/4 kg šećera(250 grama)
  • 2 dl vode
  • vanilin šećer

 

Za fil:

 

  • 1 l sojinog mleka
  • 4 kašike brašna
  • 5 kašika gustina
  • 9 kašika šećera
  • 1 kesica vanil šećera
  • 250 g posnog margarina

 

NAJLEPŠI RECEPT ZA POSNE LEDENE KOCKE
NAJLEPŠI RECEPT ZA POSNE LEDENE KOCKEfoto: Shutterstock / Beliphotos

Za glazuru:

 

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 60 g posnog margarina
  • malo sojinog mleka

 

Priprema:

 

Umutite šećer sa brašnom u koje ste dodali prašak za pecivo. Dodajte ulje, kakao i kiselu vodu i mutite dok ne dobijete lepu kremastu smesu. Zatim to prespite u pleh koji se obložili pek papriom i ispecite koru. U zavisnosti od rerne, na 200 stepeni kora se peče oko pola sata.

 

Dok se peče kora vi napravite sirup, tako što ćete skuvati šećer, vanilin šećer i vodu. Kuvajte desetak minuta dok se malo ne zgusne. Nakon što se kora ohladi sipajte preko vruć sirup.

 

 

Tada dolazi na red priprema krema. U posudi razmutite brašno i gustin sa sojinim mlekom tako da masa bude ređa. Ostatak mleka od 1 litra pomešajte sa šećerom, stavite vanil šećer, a kada mleko provri sipajte gustin i kuvajte fil na srednjoj temperaturi.

 

Nakon što se fil skoro skroz ohladio dodajte mu omekšali posni margarin i mutute dok se lepo ne sjedini. Nanesite ga zatim na koru, lepo raporedite i ostvite malo da se stegen u frižider.

 

Zatim se priprema glazura od sojinog mleka, margarina i čokolade koja se otopi na pari. Prelijte kolač  i ostavite u frižider. Ovaj kolač je najbolje ostaviti da prenoći, kako bi kora upila dovoljno tečnosti i ne bi bila suva. 

 

Bonus video:

Kako se obući za Novu godinu ako imate preko 50 godina?

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće

 

makonda-tracker