Slatka praznična tradicija

Mnogi ne mogu da zamisle Božić bez njih: Starinski recept za BOŽIĆNE MEDENJAKE

0

U mnogim domovima je tradicija da se za Božić prave čuveni božićni medenjaci. 

Božićni medenjaci su nezaobilazni za Božić u mnogim domovima u Srbiji
Božićni medenjaci su nezaobilazni za Božić u mnogim domovima u Srbiji foto: zarzamora/Shutterstock

Za mnoge u našoj zemlji božićni medenjaci su tradicija za svaki Božić. 

 

Naravno, imajte na umu da uz smesu koju dobijete uz ovaj recept možete napraviti oblik kakav vi želite.  

 

SASTOJCI 

 

  • meko brašno - 400 grama 
  • šećer u prahu - 150 grama
  • margarin - 50 g
  • jaja - dva komada
  • tečni med - dve kašike 
  • soda bikarbona - jedna mala kašika 
  • mešavina za medenjake - jedna mala kašika 

 

DEKORACIJA 

 

  • šećer u prahu - 200 grama 
  • belance - jedno 
  • sok od limuna
  • gustin - jedna mala kašika

 

 

PRIPREMA 

 

Izmešajte brašno, šećer u prahu, margarin, jaja, med, sodu bikarbonu, mešavinu za medenjake i formirajte glatku smesu.

 

Sve to prekrijte ALU folijom i ostavite u frižideru ceo dan. Sutradan nek se ostane 60 minuta na sobnoj temperaturi, a onda pobrašnite neku površinu od smese napravite željeni oblik. 

 

Posle premažite jajetom umućenim sa malo vode i mleka i ostavite nekih 10 minuta u rerni na 200 stepeni. Proveravajte kako izgleda na svaka dva minuta, pošto se može desiti da bude i brže.

 

GLAZURA ZA UKRAŠAVANJE

 

Belance i šećer u prahu mutite sve dok ne formirate punu belu boju, a onda sipajte i par kapi limunovog soka i jedna kašiku gustina.

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker