U mnogim domovima je tradicija da se za Božić prave čuveni božićni medenjaci.
Za mnoge u našoj zemlji božićni medenjaci su tradicija za svaki Božić.
Naravno, imajte na umu da uz smesu koju dobijete uz ovaj recept možete napraviti oblik kakav vi želite.
SASTOJCI
- meko brašno - 400 grama
- šećer u prahu - 150 grama
- margarin - 50 g
- jaja - dva komada
- tečni med - dve kašike
- soda bikarbona - jedna mala kašika
- mešavina za medenjake - jedna mala kašika
DEKORACIJA
- šećer u prahu - 200 grama
- belance - jedno
- sok od limuna
- gustin - jedna mala kašika
PRIPREMA
Izmešajte brašno, šećer u prahu, margarin, jaja, med, sodu bikarbonu, mešavinu za medenjake i formirajte glatku smesu.
Sve to prekrijte ALU folijom i ostavite u frižideru ceo dan. Sutradan nek se ostane 60 minuta na sobnoj temperaturi, a onda pobrašnite neku površinu od smese napravite željeni oblik.
Posle premažite jajetom umućenim sa malo vode i mleka i ostavite nekih 10 minuta u rerni na 200 stepeni. Proveravajte kako izgleda na svaka dva minuta, pošto se može desiti da bude i brže.
GLAZURA ZA UKRAŠAVANJE
Belance i šećer u prahu mutite sve dok ne formirate punu belu boju, a onda sipajte i par kapi limunovog soka i jedna kašiku gustina.
Bonus video: