često ga zaboravljamo

Kako se sprema SOČIVO, treba li da se potopi pre kuvanja? Sve što treba da znate o KRALJICI MAHUNARKI (+ POSNI RECEPT)

Jedan od najdragocenijih darova prirode svakako je sočivo, moćna mahunarka koju često gubimo iz vida, iako pruža organizmu mnogo važnih nutrijenata

Sočivo je vrlo hranljiva namirnicafoto: Foodio/Shutterstock

Mahunarke su ukusne i superzdrave namirnice koje se često shvataju olako, a stručnjaci preporučuju da se pojača njihov unos jer obiluju hranljivim materijama.


Jedna od posebno dragocenih je sočivo, biljka izuzetnog kvaliteta, kojim mnogi zamenjuju meso, iz verskih ili bilo kojih drugih razloga.


U samo 100 grama kuvanog sočiva nalazi se oko:

 

  • 9 g proteina
  • 116 kalorija
  • 0,38 g masti
  • 20,13 g ugljenih hidrata (uključujući 7,9 g vlakana i 1,8 g šećera)


Uz to, sočivo obiluje folatima, gvožđem, manganom, tijaminom, fosforom, vitaminom B6, kalijumom...


Zbog toga je ono definitivno namirnica koja zaslužuje da se nađe u jelovniku u okviru raznovrsne i uravnotežene ishrane.

Da li sočivo treba da se potopi?


S obzirom na to da je slično pasulju, koji se potapa u vodu pre pripreme, često se postavlja pitanje da li je potrebno da i sočivo odstoji u vodi pred kuvanje.


Budući da je znatno sitnije od pasulja, to nije neophodno, jer će se ono brzo omekšati i skuvati prilikom kuvanja.

 

Sočivo obiluje proteinima, folatima, vitaminom B6....foto: SMarina/Shutterstock

Mnogi kažu da je poželjno potopiti sočivo da bi se izbegli gasovi i nadimanje, ali Klivlendska klinika napominje da "još nijedna studija nije pokazala da određeni metod potapanja ili kuvanja mahunarki može da spreči nadutost".


Ako pak želite da sočivo najpre odstoji u vodi, evo šta treba da znate.


Potapanje sočiva


Sočivo je tako sićušno da nije neophodno da se najpre potopi da bi se skuvalo brže – i nepotopljeno će se skuvati za 15-30 minuta, u zavisnosti od vrste. Ako biste ipak radije da ono odstoji u hladnoj vodi, držite ga u njoj oko dva do četiri sata.


Recept sa sočivom

 

Čorbe od sočiva su i ukusne i zdravefoto: Indian Food Images, Shutterstock

Sastojci:

 

  • pola kilograma sočiva
  • 1/2 praziluka
  • 1 glavica crnog luka, srednje veličine
  • 1 šargarepa, srednje veličine
  • so, biber
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1 kašika brašna
  • suvi biljni začin po ukusu
  • ulje po potrebi (za zapršku)


Priprema

  1. Stavite sočivo da provri, pa ostavite da se kuva oko 10-15 minuta. Potom prospite tu vodu i sipajte novu (nikako hladnu, idealno je da bude mlaka) i vratite na vatru.
  2. Ubacite sitno seckanu šargarepu, crni luk i praziluk.
  3. Dodajte so i biber, dobro promešajte i pustite da se kuva oko 45 minuta, uz povremeno mešanje.
  4. Kad bude gotov, na malo zagrejanog ulja sipajte kašiku brašna i kašičicu mlevene paprike i promešajte da se zgusne. Kutlačom sipajte u zapršku malo po malo vode iz šerpe sa sočivom, pa promešajte i sve zajedno sipajte sa zaprškom nazad u šerpu.
  5. Ostavite da vri oko pet minuta.

 

BONUS VIDEO

Vitaminska salata kakvu nikad niste probali