kraljice svake trpeze

5 najlepših slavskih salata koje se prave za manje od POLA SATA: Među njima nije RUSKA, a ni MIMOZA, ni ona sa SUSAMOM

Ako ste u potrazi za najlepšim kremastim salatama za predstojeće slave ovo su recepti koje odmah treba da zapišete 

5 NAJLEPŠIH SLAVSKIH SALATAfoto: Shutterstock / Tatiana Bralnina

Svake godine domaćice za svoje goste spremaju ukusne salate koje su odličan prilog uz suhomesnate proizvode, pite i druge slane pikanterije. Najčešće se na stolu nađu ruska salata, susam salata, mimoza i njoj slične.

 

Upravo zbog toga smo odlučili da vam donesemo drugačije salate, one koje će sve oduševiti.

 

Pred vama su 5 super recepata, koji se brzo spremaju, a još brže nestaju sa tanjira. 

 

 

Salata sa prazilukom

 

Potrebno je:

 

  • 500 g sitnih makarona
  • 3 kisele pavlake
  • dva manja praziluka
  • 400 g iseckane šunke
  • 5 kuvanih jaja
  • malo majoneza
  • so
  • kašičica senfa

 

Priprema:

 

Makarone skuvati, ocediti i ostaviti da se ohlade. Ostale sastojke potom dodati u njih i dobro izmeštati. Ostaviti u frižider i služiti kada za to dođe vreme. 

 

SALATA SA PRAZILUKOM RECEPT foto: Shutterstock / Marian Weyo

 

Salata sa pečurkama 

 

Potrebno:

 

  • 2 veća bela mesa
  • 1 praziluk
  • pola kilograma pečuraka (dinstanih ili mariniranih)
  • 2 pavlake
  • so 
  • malo majoneza
  • biber

 

Priprema:

 

Meso skuvati, pa iseckati sitno. Praziluk takođe iseckati i pečurke, izmešati sa mesom, dodati pavlaku i ostale sastojke. Sve lepo izmešati i služiti. 

SALATA SA PEČURKAMA RECEPTfoto: Shutterstock

Salata sa crvenom paprikom

 

Potrebno je:

 

  • 300 g šunke
  • 7 većih pečenih crvenih paprika
  • 2 čaše pavlake
  • 100 g majoneza
  • so

 

Priprema:

 

Šunku iseckati, papriku iseći na tračice, pa joj dodati pavlaku i majonez. Posoliti i staviti u frižider. Služiti hladno uz predjelo.

 

 

Pileća salata sa kikirikijem

 

Potrebno je:

 

  • 2 bela mesa
  • 4,5 kiselih krastavčića
  • 3 kuvana jaja
  • 100 g pečenog kikirikija
  • 100 g majoneza
  • malo ulja
  • malo soli
  • biber

 

Priprema:

 

Belo meso obariti i iseckati na tanke rezance. Krastavčiće iseckati na kolutiće i pomešati s mesom. Dodati iseckana kuvana jaja, kikiriki koji ste malo izmrvili, kašiku ulja, so i biber. Sve izmešati i dodati majonez. Izjednačiti i služiti hladnu uz predjelo.

 

SALATA RECEPTfoto: Shutterstock

 

Salata sa junetinom

 

Potrebno je:

 

  • 1/2 kg kuvanog junećeg mesa
  • 3 tvrdo kuvana jajeta
  • 2 limuna
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 2 - 3 struka mladog luka ili glavica crnog luka
  • kašičica senfa
  • biber
  • so

 

Priprema:

 

Juneće meso iseći na komadiće, posoliti, pobiberiti, preliti limunovim sokom i ostaviti poklopljeno da odstoji. Žumanca propasirati pa ih sa pavlakom, senfom i sitno sečenim lukom dobro izmešati. Dodati mesu i sve dobro promešati. Sitno sečena belanca posuti preko salate. Po želji ukrasiti listićima peršuna.

 

Bonus video:

 

Domaća nutela