Za slavsku trpezu, dane posta ili samo kao zdrav i ukusan ručak, ova riblja čorba koja se pravi očas posla uvek je dobar izbor.
Riblja čorba neizostavan je deo decembarske kuhinje u Srbiji, kako zbog Božićnog posta tako i zato što je u pitanju najpopularna čorba na obeležavanju Svetog Nikole, najveće krsne slave u našoj zemlji.
Ovo božanstveno posno jelo nepravedno je zapostavljeno u ostatku godine jer je veoma hranljivo i savršen je dodatak svakoj svečanoj trpezi.
Najbolje od svega je što za riblju čorbu ne morate da odvojite mnogo vremena već sve ubacite u šerpu na brzinu i uskoro ćete uživati u toplim zalogajima.
Posna riblja čorba s povrćem
Sastojci:
- 1 kg bele ribe (čvršće)
- 1 velika glavica crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- 3 krompira
- 1 kocka od povrća za supu
- 1 srednja do velika šargarepa
- 2 kašike koncentrata paradajza
- 1 konzerva pelata
- 100 ml belog vina
- so, biber, majčina dušica i origano po ukusu
- maslinovo ulje po potrebi
- voda po potrebi
Priprema
- U šerpi s debljim dnom zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi, pa na njemu propržite sitno seckan crni luk, zatim i beli, a potom dodajte šargarepu iseckanu na sitne kolutove.
- Potom prelijte pelatom i koncentratom paradajza, pa ubacite i krompir sečen na kockice i kocku za supu i zalijte vinom. Dodajte vodu po potrebi, da ogrezne i ostavite da se krčka oko 10 minuta.
- Zatim pojačajte vatru, pa ubacite ribu sečenu na veće komade i kuvajte dok krompir ne bude gotov.
- Dodajte začine kad bude pri kraju i služite toplo.
BONUS VIDEO
Kako da napravite kremast sutlijaš bez kravljeg mleka
( Glossy, Tamara Sorak Ranković )