posni recepti

BOMBICE, salata ili slatke štanglice: 3 posna recepta koja će vam ulepšati zimske dane, a jedu se u slast

Božićni post je krenuo, pa obradujte sebe ukusnim posnim receptima, i slatkim i slanim.

Meksička salata je uvek dobar izbor za posni prilog jelufoto: Bartosz Luczak/Shutterstock

U danima posta nekada postaje izazovno šta spremiti, a da ne uđemo u rutinu. Međutim, postoje izvrsni recepti sa posnim sastojcima u kojima ćete uživati i danima kada ne postite.

 

Svi se spremaju jednostavno, a odličnog su ukusa. Dva recepta su slana, a jedan kada poželite da se zasladite.

 

Isprobajte!

 

Meksička salata

 

Sastojci

 

  • 500 grama kuvanog kukuruza šećerca
  • 500 grama šampinjona
  • 350 grama seckane pečene paprike
  • pola praziluka
  • so, biber

 

Priprema

  1. Skuvati šećerac.
  2. Šampinjone obariti, pa iseckati, procediti, pa propržiti na ulju. Dodati so i biber.
  3. Seckanoj pečenoj paprici dodati pola seckanog praziluka (zeleni deo).
  4. Sve sjediniti i dodatno začiniti po ukusu.

Bombice

 

Slane bombice od tunjevinefoto: Nas_Korshunova/Shutterstock

Sastojci 

 

  • 500 grama posnog krekera
  • 2 tunjevine
  • 5-6 kiselih krastavčića
  • 2 kesice majoneza
  • 100 grama susama

 

Priprema

  1. Sjediniti sve sastojke u blenderu.
  2. Od smese praviti kuglice.
  3. Kuglice uvaljati u prerpženi susam.

Rum čoko štanglice

 

Sastojci

 

  • 300 gr krompira
  • 300 gr mlevenog posnog keksa
  • 200 gr čokolade
  • 140 gr margarina
  • 200 gr prah-šećera
  • kašika kakaoa

 

Priprema

  1. Skuvati krompir i ispasirati. 
  2. Dodati 100 grama otopljene čokolade i 100 grama margarina.
  3. Sjediniti i dodati keks, šećer u prahu, kakao i rum.
  4. Masu sipati u posudu i ostaviti da se ohladi i stegne.
  5. Otopiti ostatak čokolade i margarina s kašikom ulja.
  6. Iseći kolač na štanglice.
  7. Štanglice umakati ili preliti pripremljenom glazurom.

Bonus video

Otac Gligorije: "DA LI JE VERSKI, ILI ZVERSKI?" Kako slaviti POSNU SLAVU i da li je greh na posnoj slavi izneti praseće pečenje?