Prave se očas posla, vrlo su zasitne i ukusne, a podsećaju na detinjstvo i dane provedene kod bake
Testo je, iako ne najzdravije, najpopularniji izbor za doručak i večeru, a jedna od najpopularnijih opcija na našim prostorima su priganice, vazdušasto pecivo od prženog testa.
Od davnina su se priganice, slične domaćim uštipcima, pravile na teritoriji Hercegovine i Crne Gore, a naše bake su obično koristile obično pšenično brašno i pržile ih na masti.
Obično su se služile kao poslastica, uz šećer ili med, ali ništa manje popularne nisu priganice uz sir i kajmak, a neretko u njima uživamo i uz domaći ajvar i slaninu. U svakom slučaju, s ovim receptom nema greške!
Sastojci:
- 400 g brašna
- 40 g kvasca
- 300 ml vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- ulje za prženje
Priprema
- Izmrvite kvasac u malo mlake vode, pa dodajte šećer i dobro razmutite, pa ostavite na pet minuta.
- Potom dodajte brašno i so, pa postepeno sipajte vodu i mešajte dok ne dobijete fino testo koje može da se promeša kašikom, ali je što gušće.
- Ostavite da odstoji 15-20 minuta, pa ponovo promešajte.
- Sipajte ulje u tiganj i dobro ga zagrejte, pa vadite testo mokrom kašikom i spuštajte u ulje. Pržite na srednjoj temperaturi.
- Kad vadite priganice, spuštajte ih u posudu obloženu papirnim ubrusom kako bi se ocedio višak ulja.
- Služite uz slano i slatko: domaći džem, čokoladni krem, sir, ajvar... po želji!
BONUS VIDEO
Lažne mini pite od praziluka
( Glossy )