bez muke

Sočne srpske PRIGANICE gotove za 20 minuta: Vazdušaste domaće pecivo savršeno za doručak i večeru

Prave se očas posla, vrlo su zasitne i ukusne, a podsećaju na detinjstvo i dane provedene kod bake

Priganice sa sirom i paradajzom su doručak posle kog nema praznog stomakafoto: Green Mountain Montenegro/Shutterstock

Testo je, iako ne najzdravije, najpopularniji izbor za doručak i večeru, a jedna od najpopularnijih opcija na našim prostorima su priganice, vazdušasto pecivo od prženog testa.


Od davnina su se priganice, slične domaćim uštipcima, pravile na teritoriji Hercegovine i Crne Gore, a naše bake su obično koristile obično pšenično brašno i pržile ih na masti.


Obično su se služile kao poslastica, uz šećer ili med, ali ništa manje popularne nisu priganice uz sir i kajmak, a neretko u njima uživamo i uz domaći ajvar i slaninu. U svakom slučaju, s ovim receptom nema greške!

 

Sastojci:

 

 

  • 400 g brašna
  • 40 g kvasca
  • 300 ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • ulje za prženje

 

Priprema

 

  1. Izmrvite kvasac u malo mlake vode, pa dodajte šećer i dobro razmutite, pa ostavite na pet minuta.
  2. Potom dodajte brašno i so, pa postepeno sipajte vodu i mešajte dok ne dobijete fino testo koje može da se promeša kašikom, ali je što gušće.
  3. Ostavite da odstoji 15-20 minuta, pa ponovo promešajte.
  4. Sipajte ulje u tiganj i dobro ga zagrejte, pa vadite testo mokrom kašikom i spuštajte u ulje. Pržite na srednjoj temperaturi.
  5. Kad vadite priganice, spuštajte ih u posudu obloženu papirnim ubrusom kako bi se ocedio višak ulja.
  6. Služite uz slano i slatko: domaći džem, čokoladni krem, sir, ajvar... po želji!

BONUS VIDEO

Lažne mini pite od praziluka