Kremasto

Bez brašna, šećera i masnoće: Arapski kolač koji možete da jedete svaki dan i da se ne ugojite

Najbolji recept za niskokaloričnu poslasticu kojoj ćete se vraćati kad god vam se prijede nešto slatko – u njoj možete uživati bez trunke griže savesti

cokoladni kolač od ovsenih pahuljicafoto: ricette arabe/YouTube Printscreen

Čokoladni kolači bez brašna su pravi hit proteklih godina, a postoji mnogo načina da se ovaj sastojak zameni.


Jedna od opcija su ovsene pahuljice, žitarica najpoznatija je po tome što pruža energiju, a ima oko 15 grama proteina u 100 grama ovsa. Tu su i omega-3 i omega-6 masne kiseline, manje od sedam grama masti, obilje vlakana...

 

Zato ih iskoristite umesto brašna i u samo nekoliko korak napravićete slatkiš koji oduševljava i mirisom i ukusom!

 

Sastojci:

 

  • 120 g ovsenih pahuljica
  • 200 ml toplog mleka
  • 2 jajeta
  • 2 banane
  • kašičica ekstrakta vanile (ili 1 kesica vanilinog šećera)
  • 40 g kakao praha
  • kašičica praška za pecivo
  • orasi za posipanje
  • čokoladne mrvice za posipanje
  • 100 grama čokolade
  • 40 ml mleka

 

Priprema

 

  1. Sipajte ovsene pahuljice u činiju, pa prelijte toplim mlekom i ostavite na 10 minuta.
  2. Potom u drugu osudu razbijte jaja, pa dodajte pasirane banane. Ubacite i vanilin šećer, pa sve dobro umutite žicom.
  3. Dodajte kakao prah i prašak za pecivo, pa dobro promešajte da se sjedini.
  4. Sipajte ovsene pahuljice potopljene u mleko (sve s mlekom), pa promešajte.
  5. Sipajte u kalup za pečenje, podmazan ili obložen pek-papirom, pa pospite seckanim oracima i čokoladnim mrvicama, rendanom čokoladim ili nečim sličnim.
  6. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta.
  7. Kad bude gotovo, sitno iseckajte čokoladu, pa je otopite u 40 ml proključalog mleka uz mešanje i time prelijte kolač.

Pogledajte uputstvo.

BONUS VIDEO

Napoleon torta