obavezno isprobajte

Nosi muško ime, krije priču o najnežnijem mužu na svetu: Originalan recept za Vasinu tortu stiže iz Paraćina

Koliko puta ste čuli Vasina torta? Legenda kaže da je Vasa stvarno postojao, a ovo je njegova priča 

foto: Shutterstock/

Jedna od najlepših starinskih torti, takozvana Vasina torta, obavezan je deo svake svečane trpeze. Svojim savršenim ukusom ona osvaja hiljade ljudi širom Srbije, a mi vam donosimo recept i legendu - da li je zaista postojao i ko je bio taj čuveni Vasa?

 

Ova legendarna domaća poslastica nastala je navodno daleke 1908. godine u Paraćinu. U starim pričama je zapisana ljubavna priča Vase Čokrljana i njegove supruge Jelene.

 

Navodno, ona je bila krhkog zdravlja, a kada je ostala trudna, doktor je kazao da bi porođaj mogao da bude poguban po majku i dete. On nije želeo stvar da prepusti slučaju, već je krenuo u beli svet kako bi našao najboljeg doktora. I tako se i desilo.

 

 

Doktora je pronašao u Beču, a nakon što su se sa zdravim dečakom vratili u svoj rodni grad Paraćin, tašta je zetu spremila ukusnu poslasticu koja od tada nosi naziv po njemu - Vasina torta.

 

A sada da vam otkrijemo i pravi paraćinski recept za Vasinu tortu.

 

Sastojci za koru:

 

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 5 žumanaca
  • 1 kašika mekog brašna
  • 50 g mlevenih oraha
  • 50 g rendane čokolade

 

Za fil:

 

  • 4 žumanceta
  • 4 kašike šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 100 ml mleka
  • 125 g šećera
  • 60 g otopljene crne čokolade
  • 10 kašika pomorandžinog soka
  • malo izrendane korice od pomoradže
  • 150 g putera sobne temperature

 

Važno je da ispoštujete postupak mućenja da kora bude vazdušasta i mekanafoto: iva/Shutterstock

 

Za šam: 

 

  • 4 belanceta
  • 250 g šećera
  • 150 ml vode
  • Za čokoladni preliv
  • 150 g čokolade
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika mleka
  • malo putera

 

Priprema:

 

Prvo pripremite koru tako što ćete umutiti belanca, pa pred kraj dodavati jednu po jednu kašiku šećera, dok se ne formira čvrst šam. Zatim postepeno, lagano dodavati po jedno žumance, mutiti varjačom, nikako mikserom.

Zatim staviti brašno, kašiku po kašiku, mlevene orahe i čokoladu nežno mešajući da smesa ne bi spala.

 

Staviti da se peče u pleh (najbolje okrugli) prečnika 24 sm. Potrebno je oko 25 do 30 minuta na oko 180 stepeni, zavisi od rerne. Nakon 25 minuta isključiti rernu i ne otvarati dok se skroz ne ohladi.

 

Umutite čvrst šne foto: Shutterstock / kazoka

 

Onda sledi priprema fila tako što ćete umutiti žumanca sa šećerom i kuvati na pari 5 minuta. Ostaviti da se ohladi, a onda dodati umućeni puter. Orahe preliti ključalim mlekom i sa šećerom i u mlaku smesu staviti otopljenu čokoladu. Možete dodati i narendanu koricu pomorandže i tačno 10 kašika soka od pomorandže.

 

Kada se fil od jaja i putera ohladi, kao i krem sa orasima, spojiti ih, muteći mikserom oko minut.

 

Ohlađenu koru, staviti u pleh sa obručem, pa na naneti fil.Ostaviti da se ohladi.

 

Potom sledi pravljenje šama tako što ćete ušpinovati šećer dok ne postane gust poput meda. Zatim umutiti belanca i staviti da se uvaju na pari u posudi u kojoj već vri voda i muteći mikserom, postepeno dodavati u vrlo tankom mlazu ušpinovani šećer.

 

Originalan recept za Vasinu tortu foto: Shutterstock

 

Sve dobro umutiti jedno pet minuta od trenutka kada se dodaje ušpinovan šećer.

 

Ohlađenu tortu izvaditi iz obruča i lepo je oblikoavit, pa ponovo vratiti  u njega i naneti šam. Ostaviti preko noći da se ohladi. 

 

I na posletku, stiže i glazura, koju ćete pripremiti tako što rastopite čokoladu, kašiku mleka, ulje i malo putera i preko hladne torte preliti glazuru. To je sve. Služite kad se dobro ohladi. 

 

Bonus video:

 

Recept za Napoleon tortu