obožavaju ih svi

Jedna smesa, dva nadeva: STARINSKE štrudle s makom i orasima BEZ NARASTANJA testa (RECEPT)

Isprobajte recept za preukusne domaće štrudle s dva nadeva, od maka i oraha.

štrudla s makom i orasima od jednog testafoto: berni0004/Shutterstock

Ako volite domaće poslastice, isprobajte recept za starinski slatkiš koji svi vole — štrudlu.

 

Od jednog testa napravićete poslasticu za celu porodicu, i to sa dva nadeva, od maka i oraha, za svakog ponešto!

 

Ova štrudla se pravi bez čekanja da testo naraste, mekana je i sočna, pa će se sigurno svima dopasti.

 

Sastojci:

 

za testo:

 

  • 2 belanceta
  • 250 ml vrelog mleka
  • 450 gr mekog brašna (tip 400)
  • 10 gr svežeg kvasca
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • kašika šećera
  • pola kašičice soli
  • kašičica rendane limunove korice
  • 100 ml ulja

 

za nadev od maka i oraha

 

  • 200 gr mlevenog maka i 200 gr mlevenih oraha

 

i za svaki nadev po:

 

  • 100 ml vrućeg mleka
  • 3 kašike šećera ili po ukusu
  • kesica vanilin šećera
  • 2-3 kašike džema

 

za premaz:

 

  • 2 žumanceta
  • 2 pune kašike kisele pavlake

 

Priprema:

  1. Belanca umutitte u čvrst sneg, pa zatim lagano dodajte vruće mleko i mutite sve vreme. Ostavite sa strane da se prohladi.
  2. Sve sastojke za testo pomešajte u jednoj posudi, pa postepeno dodajte u prethodnu smesu. Zatim umesite, pa podelite testo na 2 dela, zbog različitog filovanja, i ostavite da malo odmori.
  3. Zagrejte 100 ml mleka, pa prelijte preko maka i promešajte, pa zatim dodajte kesicu vanilin šećera i 2 kašike džema. Sve sjedinite.
  4. Isti postupak ponovite i sa orasima. Prelijte limunovim sokom (da ne bi orasi potamneli u štrudli).
  5. Oklagijom razvaljajte testo što tanje, rasporedite fil od maka preko, ali ne idite do ivica. Urolajte i prebacite u pleh.
  6. Isto ponovite sa drugim delom testa i filom od oraha.
  7. Štrudlu premažite žumancima u koje ste dodali 2 kašike pavlake.
  8. Pecite na 180 stepeni 20-30 minuta

Bonus video

Originalni recept za knedle

.