Starinski recept za SOMBORKE PUNJENE KUPUSOM: Originalni VOJVOĐANSKI specijalitet u kojem se uživa cele zime

Ovaj recept obavezno isporbajte i videćete zašto kažu da su kraljice zimnice 

Somborka punjena kupusom recept foto: Shutterstock / New Africa

Čim krenu prvi hladniji jesenji dani domaćice prionu na prirpemanje zimnice. Najomiljeniji specijaliteti poput ajvara, pinđura, šarene salate su već spremni, a evo još jednog super recepta koji odmah treba da isprobate.

 

Žute babure, papirke poznate i kao somborke, odlične su za punjenje pavlakom, ali i kupusom, koji će im dati posebnu aromu.

 

Tako ćete imati i papriku i kiseli kupus, mnogi kažu da je taj spoj ukusa ostvarenje kulinarskih snova. Pa da krenemo, evo šta je sve potrebno kako biste napravili somborke punjene kupusom za zimu.

 

 

Potrebno je:

 

  • 6 kg sitno iseckanog kupusa
  • pola kg rendane šargarepe
  • 100 g seckanog belog luka
  • 100 g soli
  • 150 g šećera
  • 2 dcl ulja
  • 2 dcl sirćeta
  • 6 kg paprike somborke

 

Paprika punjena kuposom foto: Azdora Shutterstock

 

Priprema:

 

U veću šerpu sipati kupus, šargarepu, beli luk, so, šećer, ulje, sirće i sve dobro izmešati. Paprike dobro oprati, odstraniti drške i semenke, pa puniti kupusom. U svaku papriku ide od prilike po 2 kašike kupusa. 

 

Poređati ih u veću šerpu, pa odozgo pritisnuti i ostaviti da stoji 24 sata. Potom ređati u tegle. Odozgo staviti celofan i odložiti na hladno mesto. 

 

Bonus video:

 

Da li je zimnica zdrava?