Ovaj recept obavezno isporbajte i videćete zašto kažu da su kraljice zimnice
Čim krenu prvi hladniji jesenji dani domaćice prionu na prirpemanje zimnice. Najomiljeniji specijaliteti poput ajvara, pinđura, šarene salate su već spremni, a evo još jednog super recepta koji odmah treba da isprobate.
Žute babure, papirke poznate i kao somborke, odlične su za punjenje pavlakom, ali i kupusom, koji će im dati posebnu aromu.
Tako ćete imati i papriku i kiseli kupus, mnogi kažu da je taj spoj ukusa ostvarenje kulinarskih snova. Pa da krenemo, evo šta je sve potrebno kako biste napravili somborke punjene kupusom za zimu.
Potrebno je:
- 6 kg sitno iseckanog kupusa
- pola kg rendane šargarepe
- 100 g seckanog belog luka
- 100 g soli
- 150 g šećera
- 2 dcl ulja
- 2 dcl sirćeta
- 6 kg paprike somborke
Priprema:
U veću šerpu sipati kupus, šargarepu, beli luk, so, šećer, ulje, sirće i sve dobro izmešati. Paprike dobro oprati, odstraniti drške i semenke, pa puniti kupusom. U svaku papriku ide od prilike po 2 kašike kupusa.
Poređati ih u veću šerpu, pa odozgo pritisnuti i ostaviti da stoji 24 sata. Potom ređati u tegle. Odozgo staviti celofan i odložiti na hladno mesto.
Bonus video:
Da li je zimnica zdrava?