Obogatite klasičan starinski kolač s makom ovom voćkom i, ako želite, čokoladnom glazurom, i dobićete slatkiš koji se pamti
Kolači s makom, klasici bakinog kuvara, spadaju u omiljene starinske poslastice na našim prostorima, a posebno u njima uživamo tokom jesenjih meseci.
Slatki, punog i intenzivnog ukusa tako bogati da su jedno do dva parčeta sasvim dovoljni, ovi dezerti su s razlogom tako popularni već godinama, a postoji sjajan način da ih učinite još sočnijima.
Sve što je potrebno jeste da im dodate sitno seckane jabuke iz kompota, koje pružaju i miris, i ukus i slast, a ako ga prelijete čokoladnom glazurom – nema tog kolača koji će moći da se uporedi s ovom jesenjomm magijom.
Sastojci:
Za kolač:
- 2 manje jabuke
- 2 jajeta
- 2 čaše brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 čaše mleka
- 1,5 čaša ulja
- 200 grama maka
- 2 čaše šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Za čokoladnu glazuru:
- 4 kašike šećera
- 4 kašike vode
- 150 grama čokolade po ukusu
- 70 grama margarina na sobnoj temperaturi
Priprema
- Umutite cela jaja, uz postepeno dodavanje šećera i jedne kesice vanilinog šećera, sve dok se ne otopi.
- Zatim postepeno dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
- Sipajte mleko i ulje, pa mutite sporo.
- Na kraju ubacite mak i sitno seckane jabuke iz kompota i mutite još pet minuta.
- Sipajte glatku smesu u posudu za pečenje obloženu pek-papirom.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, najmanje 30 minuta, tj. sve čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe suva i čista.
- Potom stavite u šerpicu margarin, čokoladu, šećer i vodu, pa mešajte na srednjoj vatri dok se ne otopi, pa time prelijte vruć kolač.
BONUS VIDEO
Ručak + slatkiš na zlatiborski način