zimnica

Starinski recept za kiseli kupus: Kažu da je on kralj svake zimnice

Za ovaj recept za kiseli kupus se priča da ne može biti bi prostiji ni ukusniji. 

Ovo je čuveni starinski recepz za kiseli kupus foto: Shutterstock/Maciej Czekajewski

Pripreme zimnice su već uveliko počele, a kakva je to zimnica bez kiselog kupusa. Uz ovaj recept, kiseli kupus ćete moći da koristite za salatu, kao i za sarmu, podvarak, svadbarski kupus...

 

SASTOJCI 

 

  • kupus - 10 glavica
  • so - 2 kilograma

 

PRIPREMA 

 

Za početak dobro operite kupus dobro, a onda mu izdubite srce. Nakon toga glavicu po glavicu ređajte u bure. Neophodno je da  popunite kompletan prostor.

 

Ako ne možete da "upakujete" lepo, onda neke glavice možete da presečete na pola ili četvrtinu tako da sve lepo stane.

 

Sipajte so u svaku glavicu, a imajte na umu da je neophodno da sabijete kupus što više možete, pošto će on od stajanja da popusti i da se slegne.

 

Kada napunite bure do kraja - ostavite sve da stoji tako 24 sata. Sutradan, nalijte vodu i odozgo pritisnite poklopcem i nečim teškim. To mogu da budu kamen ili flaša puna vode.

 

Neka sve tako odstoji nekoliko dana. Kada se vratite poslu, uzmite crevo i u njega duvajte kako biste produvali vodu u kojoj se kupus nalazi.

 

Ponavljajte ovaj postupak svakog dana narednih desetak dana. Posle prvih deset dana možete da produvate kupus na svakih nekoliko dana

 

Raso, kako se zove voda u kojoj stoji kupus, biće veoma bistra, a kiseli kupus ćete moći da jedete za oko mesec dana. 

 

Bonus video: